Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Sutra obilježavanje 25.godišnjice pobjede kalesijskih boraca u akciji na Breziku

Povodom 25. godišnjicu velike pobjede kalesijskih boraca u oslobodilačkoj akciji Brezik – Memići i pogibije “zlatnog ljiljana” Dževada Džafića i njegovih saboraca.

Nakon velike pobjede i oslobađanja Prnjavora, Kalesije Centra, Dubnice, Kalesije Gornje i drugih naselja krajem maja 1992. godine, jedinice iz sastava Štaba Teritorijalne odbrane Kalesija početkom juna nastavljaju sa oslobađanjem okupiranih područja kalesijske opštine. Do 10. juna 1992. godine vršene su pripreme, a 11. juna započela je akcija na zauzimanju agresorskog uporišta u Breziku s ciljem oslobađanja Memića i drugih naselja na istočnom dijelu opštine. U ovim borbama angažovane su Prva opštinska četa TO Kalesija, Prva i Druga četa iz sastava Drugog bataljona TO (Rainci) i dio jedinica Trećeg bataljona TO Kalesija. Sadejstvovala im je jedna četa iz sastava TO Zvornik. Drugog dana borbi, 12. juna 1992. godine izvršen je proboj agresorskih linija na Breziku, nakon čega su oslobođeni Memići i uspostavljena linija na rječici Tavni.

U direktnoj borbi i probijanju agresorskih linija na Breziku život je izgubio komandir čete Doni Rainci Dževad Džafić, jedan od istaknutih organizatora otpora, posthumno proglašen nosiocem najvećeg ratnog priznanja “zlatni ljiljan”. Istog dana u borbama za oslobođenje Brezika i Memića svoje živote položili su i slijedeći borci kalesijskih jedinica : Enver Pezić, Mujaga Mujaković, Fehim Mešanović, Arzet Hasanović i Rašid Jukanović.

Narednih dana u borbu su uključene i druge jedinice iz sastava Trećeg bataljona TO Kalesija. Ovaj bataljon se sastojao od 4 čete: Prva i Druga četa bila je sastavljena uglavnom od dotadašnjih pripadnika Prnjavorske čete, Treća četa od boraca iz Kalesije Gornje i Memića, dok su Četvrtu četu činili borci iz Mahale, Hajvaza, Capardi i drugih mjesta. Jedinice Trećeg bataljona uspjele su 17. juna 1992. godine nastaviti oslobodilački pohod, osloboditi Bulatovce i Mahalu, i uspostaviti linije odbrane na Aljića kosi na Mahali.

Uz oslobođenje Kalesije i odbranu na Bijeljevcu, ova oslobodilačka akcija sasvim sigurno spada u najveća dostignuća kalesijskih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine. (Iz knjige: Vrijeme odluka i otpora – Kalesija 1992-1995; grupa autora)

Planirano je da se 25. godišnjica ovih sudbonosnih dešavanja obilježi u srijedu, 14. juna 2017. godine u 18 sati kod spomen obilježja zlatnom ljiljanu Dževadu Džafiću u Hrvačićima, u organizaciji boračkih udruženja Kalesije.

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...