KONTAKT
Početna Izdvojeno Sutra u BKC-u izložba fotografija “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina”

Sutra u BKC-u izložba fotografija “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina”

od redakcija

U okviru manifestacije „Kalesijsko ljeto 2017“, u srijedu, 28. juna, u 17,30 sati, u galerijskom prostoru JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija bit će otvorena izložba fotografija Zijada Nuhanovća  „Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina  – FADIL BANJANOVIĆ BRACIKA. Izložbu je pripremilo  Udruženje za razvoj i demokratizaciju društva „Demo- Cent“ Tuzla.

 – Fadil Banjanović- Bracika predvodio je pokret povratka u Podrinje i ostala područja sjeveroistočne Bosne i bio inspirator i inicijator ovog procesa u cijeloj zemlji. Prerana smrt zaustavila ga je u plemenitoj misiji vraćanja ljudi svojim kućama. Cilj našeg udruženja je da ovim upečatljivim podsjećanjem, na jedno izuzetno životno djelo, podstaknemo bosanskohercegovačku, ali i širu javnost, a naročito nadležne institucije, na nastavak prijeko potrebne podrške povratku i povratnicima. Dužni smo to i samom Braciki, ali još više onima koji su ostali iza njega na Drini i drugim povratničkim područjima, kaže novinar Hasan Hadžić, urednik Izložbe, dodajući da je Kalesija prva u BiH na institucionalan način podržala povratak svim svojim kapacitetima.

Izložba fotografija „Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina – Fadil Banjanović -Bracika“ bogatom dokumentarnom fotograđom na najizvorniji i najvjerodostojniji način svjedoči o oživotvorenju vizije Fadila Banjanovića- Bracike, počev od prvih povratničkih koraka u tzv. međuentitetske zone razdvajanja, preko njihovog prerastanja u pravi pokret povratka, do intenzivnih nastojanja da reintegracija povratnika dobije neophodni institucionalno-pravni okvir i ekonomsku izvjesnost.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.