Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Sve tajn(ic)e Pokreta za državu

Google mi je svjedok da sam 15. maja prošle, 2021. godine napisao tekst pod naslovom “Mijatovićeva inicijativa za spašavanje Dodika i Čovića”. Glavni lik te priče bio je SDP-ov potpredsjednik iz Banje Luke Vojin Mijatović. To je onaj socijaldemokrata zbog kojeg su široke bošnjačke mase padale u delirij kada bi on na društvenim mrežama objavio snimak mahanja zastavom Bosne i Hercegovine u centru Banje Luke. Tema članka je bila njegova inicijativa za zajednički nastup probosanskih stranaka u Republici Srpskoj, kasnije nazvana – Pokret za državu.

ZNA ŠTA ŽELI

Taj Pokret će, objavio sam tačno trinaest mjeseci prije predaje službenih lista, za člana Predsjedništva BiH iz RS-a kandidirati Vojina Mijatovića koji će, potom, u oktobru ove godine u bunar baciti 38 hiljada, uglavnom bošnjačkih i povratničkih glasova.

Opijeni Mijatovićevom slatkorječivošću, i esdeaovci iz Republike Srpske okupljeni oko Edina Ramića slijepo su krenuli u “najveći postratni projekat” registracije dijaspore koji bi, eto, trebao Bošnjacima donijeti bolje dane u RS-u. Za razliku od poslovično površnih esdeaovaca, Mijatović je dobro znao šta želi. I znao je kako to ostvariti. Od pet zastupnika koje je u Narodnoj skupštini RS-a dobio Pokret za državu, dva su, kompenzacijska, dakako, otišla Vojinu Mijatoviću. Jedan je otišao Sevlidu Hurtiću koji je nešto ranije napustio SDA i postao najbitniji koalicijski partner SNSD-ovog preletača Obrena Petrovića iz Doboja. Jedan mandat je dobio DF-ov Mirsad Duratović, inače tradicionalni SNSD-ov partner u Prijedoru. Jedan mandat pripao je Ramizu Salkiću, usamljenom esdeaovcu koji se, već godina, ne pita ni u stranci.

Dakle, od pet poslanika Pokreta za državu, dvojicu je kontrolisao bivši esenesdeovac Vojin Mijatović, a dvojica su na lokalnom nivou u koaliciji sa SNSD-om. To za posljedicu danas ima da Bošnjaci iz probosanskih stranaka nemaju dvotrećinsku većinu u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda Republike Srpske, jer dvoje Mijatovićevih poslanika se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci. Ali to uopće ne bi ni bilo toliko bitno. Vijeće naroda je, svakako, jedna od najbesmislenijih institucija u Bosni i Hercegovini, od koje veći utjecaj na političke procese ima Ured ombudsmena.

Za razliku od Vijeća naroda, Dom naroda BiH je jedna od ključnih institucija BiH. Milorad Dodik, jasno je od početka, ima tri sigurna delegata u Klubu Srba. Ta tri delegata mu, međutim, ne garantuju sigurnost u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. I zato se Dodik bori za četvrtog delegata kojim će riješiti koalicionu utakmicu. Izbor SNSD-ovog četvrtog delegata je u rukama pet poslanika Pokreta za državu. Svojom suzdržanošću donijet će Dodiku mjesto delegata. Ali glasanjem za opozicionog kandidata Pokret za državu bi, sigurno, oteo četvrtog delegata SNSD-u. Dodik je, baš onako kako je to uradio prije četiri godine sa Senadom Bratićem, ponudio funkcije “liderima” Pokreta za državu i više skoro i nije upitno kako će glasati dvoje Mijatovićevih privatnih poslanika, plus Mirsad Duratović i Sevlid Hurtić. Podržao ih je, na društvenim mrežama, i novoizabrani potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković, a za njegove zasluge ga je javno pohvalio Milorad Dodik.

MAHANJE ZASTAVOM

Tako će na nivou Republike Srpske Bošnjaci dobiti komadiće vlasti u kojoj se neće pitati ništa, a Dodiku će isporučiti četvrtog delegata zbog kojeg će se SNSD pitati o svemu na nivou države. Prije četiri godine takvu grešku je napravila SDA mijenjajući četvrtog delegata za kancelariju i tajnicu Senada Bratića. Danas to radi SDPBiH. Vojin Mijatović će (večeras) Banjoj Luci, na Dan državnosti, opet mahati zastavom BiH. I Bošnjaci će, opet, pasti u delirij. Jer njima je još uvijek bitnije mahanje zastavom, nego kontrolisanje institucija.

(Oslobođenje-AVDO AVDIĆ)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...