Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Trgovina ljudima jedan od gorućih problema BiH

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je to nedavno slučaj iz Kalesije kada je spriječena prodaja djevojčice, odnosno ugovoreni brak. Lokalna zajednica je pravovremeno reagirala, ali ovaj slučaj pokazuje koliko je u BiH neophodna zaštita djece, odnosno da su djeca ovdje i dalje veoma ugrožena. 

Javnost Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana bila zgrožena i zabrinuta vidjevši da su roditelji trinaestogodišnjoj djevojčici iz Kalesije ugovorili brak s pedesetrogodišnjakom iz Srbije. Roditelji su djevojčicu ispisali iz škole kako bi je prodali, a ona, odjevena u vjenčanici, nije ni bila svjesna da je žrtva trgovine ljudima. Direktor Centra za socijalni rad ispričao je za BHT1 kako je djevojčica spašena iz svadbene kolone koja je bila na izlazu iz BiH. 

MUHAMED MAJDANČIĆ, direktor Centra za socijalni rad Kalesija

“Ja sam lično bio tu sa svojim dežurnim socijalnim radnikom. Bili su tu pripadnici policijske uprave, za koje moram reći, su djelovali veoma profesionalno. Zaustavili smo svadbenu kolonu od sedam auta, tri auta su bila srbijanskih registarskih oznaka. Mi smo kao organ starateljstva zatekli djevojčicu u jednom od automobila. Identificirali smo da je to trinaestogodišnja djevojčica koja je imala veo na glavi i vjenčanicu na sebi. Mi smo djevojčicu izuzeli, a učesnike iz kolene odveli u policijsku upravu.”

Svi oni koji su sudjelovali u pokušaju prodaje i kupovine djevojčice su identificirani i protiv njih će biti poduzete određene mjere. Djevojčica je na sigurnom mjestu, zaštićena. Ovaj slučaj je pokazao kako uspješno može djelovati lokalna zajednica kada poštuje usvojeni akcijski plan i protokol o postupanju u slučajevima eksploatacije djece.

MUJO TOSUNBEGOVIĆ, sekretar Općine Kalesija

“Taj događaj zaista se nije smio desiti, ali preduzeli smo sve kao Općina Kalesija, na čelu s načelnikom i Centrom za socijalni rad i preduzeli sve mjere i radnje s poicijom. Tako da je taj pokušaj spriječen i nije se desilo ono najgore.”

Samo u prva četiri mjeseca ove godine mobilni timovi u Tuzli i Sarajevu su evidentirali i zatekli 208 odraslih i djece u prosjačenju, od kojih su petoro djece identificirali kao potencijalne žrtve trgovine ljudima i izmjestili na sigurno. U Udruzi Zemlja djece BiH svakodnevno se susreću s problemom trgovine ljudima i sklanjaju djecu s ulice u dnevni centar. 

SAHIBA SRNA, pomoćnica direktorice Udruženja Zemlja djece BiH

“Suočavamo e sa situacijom da što djeca u našoj zemlji nisu dovoljno zaštićena od sistema i vrlo lako postaju mete i žrtve trgovaca ljudima.”

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nevidiljvi, a sve prisutniji problem je što su u BiH brojni maloljetnički brakovi, gdje se djeca, odnosno djevojčice, prodaju za novac. Tek kada se dogodi slučaj poput ovoga u Kalesiji, shvaćamo da je problem u našem dvorištu, a ne daleko od nas. Stoga je velika odgovornost na društvu, jer kada je riječ o djeci, ne smijemo žmiriti. 

MAJA NIKOLIĆ / BHRT

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...