Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Turski investitori žele u Kalesiji graditi tvornicu tekstilne industrije

Općinu Kalesija danas je u posjetio turski biznismen Zihni Yildiz, vlasnik tekstilne kompanije „Zeyteks“. Predstavljajući biznis plan, Yildiz je delagaciji općine Kalesija, na čelu sa načelnikom Seadom Džafićem i predsjedavjućim vijeća Fadilom Alićem, prezentirao namjeru da u Bosni i Hercegovini izgradi fabriku tekstila, koja bi u konačnici zapošljava 850 radnika.  Ukupna investicija iznosila bi oko 47,9 miliona maraka, a provodila bi se u periodu od sedam godina. Za ove namjene potreban mu je prostor veličine 53 000 m2.

Općinski načelnik Sead Džafić, koji i sam dolazi iz privrednog sektora, je turskog privrednika detaljno upoznao sa svim prednostima poslovanja u BiH, a posebno blizine plasmana proizvoda u zemlje EU. U cilju sigurnosti investicije Džafić je Yildizu ponudio mogućnost zajedničkog ulaganja u izgradnji fabrike tekstila, a stavio se na raspolaganje za svu pomoć potrebnu prilikom registracije firme u općini Kalesija.

Nakon sastanka Zihni Yildiz se zahvalio načelniku Seadu Džafiću, od kojeg je, kako kaže, dobio sve informacije koje su ga zanimale u vezi sa uslovima poslovanja i naglasio da će vrlo brzo uslijediti povratna informacija o mogućoj investiciji u Kalesiju.

„ Oduševljen sam posjetom gdje sam za jedan sat vremena saznao mnogo više nego za proteklih nekoliko mjeseci provedenih u Bosni. Drago mi je sam se upoznao sa nečenikom i što smo konkretno razgovarali o mojoj investiciji. Zadovoljan sam posjetom i na dobrom smo putu. Iako se u Tuskoj od sutra neće raditi nekoliko dana, neću odmarati već ću ovaj period provesti u radnoj atmosferi kako bi analizirao posjetu Kalesiji i donio konačnu odluku o budućoj investiciji“, kazao je Yildiz.

Zadovoljan posjetom bio je i načelnik Sead Džafić koji je od turskog biznismena zatražio da, ukoliko zaista želi investirati na ovom području, prvo registrira firmu u BiH, a da nakon toga Općinskom vijeću Kalesija uputi zahtjev za dodjelu zemljišta za gradnju, sa idejnim projektom.

„Zahvalio bih se gostu iz Turske i njegovom interesu za općinu Kalesija. Ovo su bili prvi razgovori i ne mogu kazati da će doći do realizacije investicije o kojoj smo govorili, ali svim potencijalnim investitorima se stavljam na raspolaganje i nudim svu pomoć. Sve to radim s jednim razlogom da u Kalesiji napravimo pozitivne promjene i da zaposlimo našu omladinu. Kalesija potencijalnim investitorima može ponuditi povoljno zemljište i uređenu infrastrukturu. Usvojili smo Prostorni a uskoro će biti usvojen i Regulacioni plan. Naša prednost je mlada radna snaga, oslobađanje plaćanja poreza na dobit i povrat PDV-a za izvozne firme“, istakao je Džafić.

Gosta iz Turske, koji je u Kalesiju stigao u pratnji Hasana Šehovića, predsjednika Svjetskog saveza dijaspore,  zanimali su uslovi poslovanja u Bosni i Hercegovini, olakšice koje državne institucije daju u svrhu zapošljavanja, saobraćajna infrastruktura, način upošljavanja radnika i postupak registracije firme u našoj zemlji.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...