Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Tužilaštvo i SIPA zaprimili 27 prijava o izbornim neregularnostima u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i bezbjednost (SIPA) zaprimili su i evidentirali 27 prijava građana koje su povezane s nezakonitostima u izbornom procesu širom Bosne i Hercegovine.

Postupajući u dežurama određenim za dan Općih izbora u Bosni i Hercegovini, dežurni tužitelji koji su zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA, dežurali u regionalnim centrima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, zaprimili su prijave građana ili institucija, koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća kaznena djela, kao i različite događaje i incidente vezane za izborni proces.

Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima.

Također, prijave se odnose i na nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim.

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Bosanskog Novog, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislavgrada i drugih mjesta.

“Nakon zaprimanja prijava, poduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje, kako bi se osigurao neometan izborni proces”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Naknadno provjerom, iz Tužilaštva su naveli kako će se utvrditi postojanje elemenata kaznenih djela i odrediti dalje postupanje tužilaštava, policijskih agencija ili CIK-a BiH.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...