Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Tuzlanska privreda ostvarila sjajne rezultate, izvoz rastao čak 38 posto

Zbog svjetske krize, rata u Ukrajini ali i naglog rasta inflacije, u gotovo svim zemljama je trpjela i privreda. U teškim okolnostima u 2022. godini poslovala je i privreda Tuzlanskog kantona, ali ipak su postignuti određeni pozitivni rezultati.

„Prije svega bih istakao povećanje izvoza za 38 posto i jedan trend povećanja obima industrijske proizvodnje. Privreda je definitivno napravila dobar iskorak“, istakao je Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK.

Dobar iskorak napravile su hemijska, elektro, metalna, drvna i auto industrija, koje su ostvarile najveći izvoz iz Tuzlanskog kantona. Međutim, bez obzira na ove pozitivne rezultate, 2023. godina bit će veći izazov za privredu, smatra Kikanović.

„To su industrije koje su zaista dale značajne rezultate. Izvoz je bio 2 milijarde i 38 miliona i imamo pokrivenost izvoza uvozom 89 posto. Sigurno da je najveći problem opterećenje privrede koje imamo. Imamo problema u digitalnom potpisu, funkcionisanju brže administracije, granični prelazi, uvođenje Šengena u Hrvatskoj, to su sve neke stvari koje će nas opteretiti u narednom periodu“, rekao je Kikanović.

Zbog toga će predstavnici privrede u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj BiH, uputiti prema vlastima nekoliko zahtjeva, s ciljem očuvanja stabilnosti ovog sektora.

„A to je smanjenje parafiskalnih i fiskalnih nameta koje ima privreda, da bismo omogućili povećanje plata radnicima. Privrednici su zaista povećali plate koliko su mogli, a da bi došlo do daljeg povećanja, moraju se osloboditi parafiskalni i fiskalni nameti“, kazao je Kikanović.

Istaknuto je i da treba napraviti konkretne korake ka poticajnim mjerama za one firme koje izvoze i investiraju, ali i za one koje su spremne raditi na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji radnika, te ih tako sačuvati u BiH.

(RTV TK)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...