Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

U Bosni i Hercegovini se gradi postrojenje za proizvodnju eksploziva

Fabrika eksploziva Tvek iz Ljubije namjerava graditi postrojenje za proizvodnju rudarskih eksploziva kao i skladište eksploziva u naselju Ljubija kod Prijedora.

Kako stoji na sajtu Vlade Republike Srpske, do sada su proizvodnju eksploziva obavljali u prenamjenovanom objektu servisne radionice na lokalitetu Centralna rudišta rudnika RŽR Ljubija, na brdu Tomruci.

Rješenjem iz 2013. godine koje je izdalo Odjeljenje za prostorno uređenje grada Prijedora, dato je privremeno korištenje ovog prostora što je jedan od razloga izgradnje novih postrojenja.

Povećanjem potražnje za ovim proizvodima i ograničenog perioda korištenja servisno-pogonske radionice u ove svrhe, preduzeće Tvek, koje je inače formirano osnivačkim ulogom sa RŽR Ljubija, odlučilo se za izgradnju objekata na novoj lokaciji.

Izabrana lokacija se nalazi u okviru eksploatacionog polja Centralnih rudišta rudnika Ljubija na odlagalištu jalovine površinskih kopova Litica na kojima je završena eksploatacija željezne rude.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je još 2017. godine izdalo Rješenje o saglasnosti na lokaciju na kojoj bi se gradili objekti u funkciji proizvodnje i skladištenja privrednog eksploziva. Tveku su 2019. godine i izdati lokacijski uslovi. Sada je Tvek stupio u proceduru obnove lokacijskih uslova, a samim tim i obnove Prethodne procjene utjecaja na životnu sredinu.

Mašine i uređaji na kojima se sada vrši proizvodnja privrednog eksploziva će biti dislocirani na novu lokaciju u novoizgrađene objekte, pri čemu će se zadržati postojeća tehnologija proizvodnje eksploziva.

Ovi eksplozivi su sigurni za upotrebu i pri proizvodnji, skladištenju i transportu zadovoljavaju sve sigurnosne i ekološke norme.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Inače, na godišnjem nivou tu bi se proizvodilo 5.000 tona ANFO eksploziva i 10.000 tona emulzionih eksploziva, prenosi ekapija.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...