Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

U galerijskom prostoru BKC-a otvorena izložba fotografija “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina”

Nakon Bajramske akademije koja je u nedjelju otvorila manifestaciju “Kalesijsko ljeto”, danas je otvorena i izložba fotografija pod nazivom “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina”, autora Zijada Nuhanovića.

Riječ je o fotografijama koje su nastale u procesu povratka u Podrinje, kada je Fadil Banjanović-Bracika predvodio jedan pokret koji je krenuo od povratka u Mahalu, Jusiće, Hajvaze zatim druga Zvornička naselja duž Drine.

“Kalesija je bila liderska opština u BiH kada je u pitanju realizacija maglovitog Aneksa 7 Dejtonskom mirovnog sporazuma. Odmah po završetku rata Kalesijci iz tadašnje lokalne vlasti ali i običan narod stali su uz Bracikui krenuli su goloruki da vraćaju svoje teritorije i da se vraćaju na ognjišta”, govori za Infoplus Hasan Hadžić kao suorganizator izložbe ispred Udruženja za razvoj i demokratizaciju društva DEMO-CENT.

Zadovoljan izložbom bio je i direktor BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija Fahrudin Sinanović koji je kazao da će ova postavka biti izložena u narednih nekoliko dana i da mu je drago da vidi sve te fotografije koje čuvaju uspomenu na nešto što se zvalo pokret otpora u miru, kada je Fadil Banjanović-Bracika pokrenuo jedan bunt i sa ujedinjenim povratnicima krenuo u vraćanje u sadašnji teritorij Republike Srpske.

Na samom otvaranju izložbe umjetnik Mehmed Šišić savjetniku načelnika Fikretu Suljkanoviću uručio je jednu sliku sa motivima Zvornika.

“Hvala na poklon koji je pripremljen za načelnika naše općine. Mi ćemo uvijek podržavati ovakve aktivnosti koje za cilj imaju očuvanje historije”, rekao je Suljkanović koji je ujedno i proglasio izložbu otvorenom.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...