KONTAKT
Početna Izdvojeno U Gornjoj Kalesiji klanjana devetnaesta po redu kolektivna dženaza ubijenim Zvorničanima

U Gornjoj Kalesiji klanjana devetnaesta po redu kolektivna dženaza ubijenim Zvorničanima

od apjanic

Danas je u Meorijalnom centru Gornja Kalesija klanjana devetnaesta po redu dženaza ubijenim Zvorničanima. U kabur je spušteno devet posmrtnih ostataka, a najmlađa žrtva je Jasmin Smajić koji je imao 19 godine kada je ubijen tokom genocida u julu 1995. u Srebrenici. Posmrtni ostaci ekshumirani su iz dviju masovnih grobnica – iz primarne masovne grobnice Glogova na području Bratunca, iz koje je 2000. godine ekshumirano 218 posmrtnih ostataka, i sekundarne masovne grobnice Budak na području Srebrenice, iz koje je 2007. godine ekshumiran 131 posmrtni ostatak.

Među žrtvama koje su danas ukopane na mezarju Gornja Kalesija u Zvroniku, četiri žrtve su starije žene, starosti od 62 do 76 godina.

Najstarija žrtva koja je ukopana je Fatima Hodžić, koja je imala 76 godina. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2012. godine na lokalitetu Križevići-Ravne, na području Zvornika.

Dženazu namaz je predvodio reis-ul-ulema IZ Husein ef.Kavazović koji je kazao da Bošnjaci ne smiju zaboraviti ono što se desili i da trebaju o tome pričati.

Prije dženaze delegacije iz BiH ali i Žene u crnom iz Srbije položile su cvijeće te učenjem fatihe odali su počast nevino ubijenim osobama.

 

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.