Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

U Hemlijašima se okupila familija Vildić

Rat i ratna dešavanja na teritoji Bosne i Hercegovine razdvojili su mnoge familije, koje su sada “rasute” po svijetu. Rijetko ili nikako od rata pa do sada neki se nisu sreli, a vezu održavaju putem tehnike, odnosno mobilnih telefona i računara, tek onako kako bi se djeca upoznala i kako bi znala da imaju familiju u drugoj državi, gradu, kontinentu.

Kako bi očuvali rodbinske veze, u Hemlijašima kod Kalesije prvog dana vikenda okupila se familija Vildić. Riječ je o okupljanju familije koja se veže za lozu Salkana Vildića i njegove sestre Fatihane, odnosno njihove majke Unke rodom iz Snagova (Zvornik).

Jedan od inicijatora okupljanja bio je Samir Vildić direktor Fondacije „BIGMEV“ u Sarajevu, koji nam je kazao da je ovo jedini način da se familija okupi i da se upoznaju rođaci.

“Bilo je tu familije iz Nezuka, Kobilića, Bulatovaca, Sapne, Mahale, Memića, Snagova, Kozarca, Hajvaza, Kikača, Tojšića, Vitinice ali i onih iz Austrije, Njemačke, Holandije, Srbije. Cilj našeg okupljanja je održavanje rodbinskih veza jer je to prije svega jedno od najdražih djela Allahu dž.š. , a zatim stoji i to da je svaki član familije jedno veliko bogastvo”, kazao je za Infoplus Samir Vildić.

Ramo Mehmedović efendija u penziji koji “gazi” devedesete pričao je okupljenima o Salkanu Vildiću za kojeg je rekao da je bio radnik i borac te je posjedovao veliko imanje koje je kasnije od bivše Jugoslavije mu oduzeto.

Kako kaže mladi Vildić i narednih godina familija će se okupljati na različitim lokacijama i u različitim mjestima, gdje ima Vildića i loze Salkana.

Familija Vildić u Hemlijašima je uživala i uz zvuke bosanske muzike Braću Babajiće, Rasima Hasanovića i njegove sinove Adu i Amela.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...