Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

U Medžlisu IZ zadovoljni prinosima: S 50 hektara požnjeveno više od 300 tona pšenice i ječma

Zbog visokih temperatura žetva na plodnim podrinjskim parcelama ove godine je završena nešto ranije, a u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bijeljina zadovoljni su prinosima. Uz podršku Rijaseta i Vakufske direkcije BiH, u periodu velikih poskupljenja troškova sjetve, MIZ je uspio na vrijeme zasijati vakufske, ali i parcele unajmljene od povratnika.

Bila je suša, kad je bilo potrebno, nije pala kiša, pa je pšenica naglo sazrela. Imali smo zasijano 50 hektara, od čega je 40 bilo pod pšenicom, a 10 pod ječmom. Zadovoljni smo prinosom, koji je u nekom prosjeku, ali s ovom cijenom koja se očekuje, mislim da imamo najbolju sezonu do sada – kazao nam je predsjednik MIZ Bijeljina Emir Musli.

Popuniti budžet

Brašno iz Bijeljine i ove godine će dobiti medrese u Tuzli i Banjoj Luci, a određene količine su namijenjene socijalno ugroženim porodicama. Prodajom viškova od ukupno 250 tona pšenice i oko 60 tona ječma, MIZ Bijeljina će popuniti i vlastiti budžet.

Proizvođači i mlinari još pregovaraju o otkupnoj cijeni, a očekuje se da će ona biti od 60 do 65 feninga po kilogramu. U odnosu na prošlogodišnju koja je iznosila od 37 do 39 feninga, uprkos značajnom rastu cijena goriva, đubriva i ukupnih troškova sjetve, bit će to značajan prihod za povratnički MIZ.

Viša cijena

Nama je ovo bitno jer nam dopunjava budžet pa možemo biti mirni. Mi bismo voljeli imati svoje skladište jer će kasnije cijena biti puno viša. Kada bismo imali svoje kapacitete, onda bismo mogli tražiti kupca uz povoljniju cijenu, a pogotovo kad bismo imali svoj mlin. Nama je žao što Janja nema mlin, jer je to veliko povratničko mjesto – ističe Musli.

Žetva kukuruza

Advertisement. Scroll to continue reading.

U Bijeljini očekuju i žetvu kukuruza s oko 40 hektara zemljišta. Nadaju se kiši, koja bi spasila urod, ali s pripremljenim sistemom za navodnjavanje imaju rješenje i ako ih ona zaobiđe.

(Dnevni AVAZ)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...