Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

U pravosudnim institucijama u BiH od ukupno 1.358 pozicija žene popunjavaju 831

Iako je u javnosti prisutno uvjerenje da su žene manje zastupljene u svim oblastima djelovanja u Bosni i Hercegovini, pokazatelji u vezi sa spolnom strukturom nositelja funkcija u bh. pravosuđu svjedoče o tome da ima izuzetaka, te da su upravo u sektoru pravde žene znatno zastupljenije. To zorno pokazuju raspoloživi podaci, prema kojima od ukupno 1.358 popunjenih pozicija u sklopu pravosudnih institucija u BiH, žene popunjavaju 831, a muškarci 527 pozicija.

Podaci su to Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) proslijeđeni Feni u odgovoru na upit o rodnoj zastupljenosti/ravnopravnosti unutar pravosudnih institucija, a u povodu Međunarodnog dana sutkinja, koji se obilježava 10. marta.

Prema tim podacima, žene su zastupljenije u gotovo svim pravosudnim institucijama u BiH, o čemu, između ostalog, svjedoče statistički pokazatelji, prema kojima u Sudu Bosne i Hercegovne radi 25 sutkinja u odnosu na 21-og kolegu sudiju.

Istovremeno, u Vrhovnom sudu FBiH taj omjer je 32 u odnosu na 13 u korist ženske populacije, dok je u Vrhovnom sudu RS omjer 17 sutkinja na prema šest kolega sudija.

Na pozicijama u kantonalnim sudovima angažirano je 110 sutkinja i 38 sudija, a u okružnim sudovima omjer je 46 na prema 24 u korist kolegica sutkinja.

Slični trendovi su prisutni i u općinskim sudovima u kojima pozicije popunjavaju 253 sutkinje u odnosu na 157 sudija, dok je u osnovnim sudovima zaposleno 126 sutkinja i 67 sudija.

U kontekstu napora na planu jačanja rodne ravnopravnosti značajano je napomenuti da je AIRE centar iz Londona, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK), osnovao Mrežu sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama zapadnog Balkana (Gender Champions in Judiciary Network).

Radi se o mreži koja okuplja eminentne sutkinje i sudije iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, koji su, između ostalog, angažirani na poboljšanju profesionalnog i osobnog razvoja sutkinja u regiji.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 28. aprila 2021. godine usvojila Rezoluciju 75/274 kojom je proglasila 10. mart – Međunarodnim danom sutkinja, a u cilju promocije pune i ravnopravne zastupljenosti žena u pravosuđu.

(FENA)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...