Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

U susret novoj mektebskoj godini: Svečano otvoren novosagrađeni mekteb u naselju Spreče, džemat Kikači

Nova mektebska 2017/18. godina otpočela je danas (subota, 9. septembar) upisom polaznika mektebske nastave. Sinoć, 8. septembra 2017. godine, u naselju Spreče (džemat Kikači) održana je vjerska svečanost čime je krunisana višemjesečna aktivnost na izgradnji novog mekteba.

Početkom mjeseca marta mještani Spreča i džematlije džemata Kikači otpočeli su sa izgradnjom novog mekteba.

O prošlosti mekteba u naselju Spreče, nakon akšam-namaza, govorio je Muamer ef. Fazlić, imam džemata Kikači.

Između ostalog Muamer-ef. je rekao: “Na ovom mjestu gdje se sada nalazimo prije 30 godina bila je stara kuća u kojoj je stanovala jedna starija nena. Tokom agresije u tom starom mektebu se održavala i nastava, jer je mekteb u tom periodu bio i škola. Evo večeras, svečano otvaramo novosagrađeni mekteb čija izgradnja je završena za šest mjeseci. Svima onima koji su pomogli izgradnju ovog hajr-djela, u svoje ime i ime svih mještana Spreča, kao i džematlija džemata Kikača, im se zahvaljujem”.

Poslije uvodnog obraćanja domaćina, imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija su noć svečanog otvorenja mekteba u Sprečama uljepšali učenjem mevluda i pobožnih stihova.

Pred jaciju prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, koji je govorio o važnosti mektebske nastave u životu svakog insana, jer mektebi su osnovna ćelija našeg islamijjeta.

Vakifima i dobrotvorima koji su pomogli izgradnju mekteba u Sprečama na kraju svečanosti su dodijeljene vakufname i zahvalnice, a čast da mu se predaju ključevi od novosagrađenog mekteba u naselju Spreče pripala je h. Aliji Đedoviću.

Na kraju svečanosti imam Čaršijske džamije u Kalesiji, Bilal ef. Husić, proučio je dovu koja se uči u ovakvim prilikama i pred početak nove školske/mektebske godine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

(Medžlis IZ Kalesija)

 

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...