Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

U Živinicama se gradi fabrika vrijedna 20 miliona KM, proizvodit će termoizolacione panele

Na području Živinica trenutno je u toku realizacija domaće investicije u vrijednosti većoj od 20 miliona konvertibilnih maraka, a koja se ogleda u izgradnji fabrike za proizvodnju poliuretanskih termoizolacionih panela.

Firma Disk u poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama počela je izgradnju fabrike za proizvodnju poliuretanskih termoizolacionih panela. Riječ je o investiciji nešto većoj od 20 miliona konvertibilnih maraka, a prema riječima vlasnika kompanije Zijada Selimovića, završetak radova planiran je s početkom iduće godine.

Otvaranje nove fabrike sa sobom će donijeti i nova radna mjesta, a ovaj projekat od velikog značaja ocjenjuje i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

“Razrađenim strateškim planiranjem, reformom uprave i pametnom politikom ulaganja, u proteklih šest godina omogućili smo stranim i domaćim investitorima ambijent za poslovanje u gradu Živinicama. Uređenje poslovne zone i smanjena cijena rente po izgrađenoj poslovnoj jedinici te dobijanje BFC certifikata, dovelo je do toga da se Živinice svrstaju u najpovoljnije destinacije za ulaganje u odnosu na sve druge lokalne zajednice na području Federacije Bosne i Hercegovine”, kaže Kamenjaković.

Tome je u velikoj mjeri doprinijelo i formiranje Centra za biznis te pojednostavljenje procedura.

“Dakle, u Živinicama se za samo dva sata može dobiti dozvola za pokretanje obrta, a za 72 sata građevinske i urbanističke dozvole. Finansijski efekti ulaganja u poslovne zone vidljivi su i u poslovnim statističkim podacima. Tako su svi parmetri prihoda, dobiti i vrijednosti izvoza duplo uvećani”, navodi prvi čovjek Živinica.

Projekat poslovne zone pokazao se uspješnim zbog povjerenja i poticaja domaćih i stranih investitora da ulažu u lokalnu zajednicu i na taj način povećavaju broj radnih mjesta.

Kamenjaković zaključuje da su to projekti koji imaju direktan efekat na razvoj privrede, ne samo lokalne zajednice, već i i cjelokupne države Bosne i Hercegovine, jer razvoj privrede je srce razvoja svake lokalne zajednice.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...