U Zvorniku i Tuzli počinje kulturno vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“

U Zvorniku i u Tuzli će se od 7. do 13. juna ove godine održati 18. po  po redu kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“.

Programski sadržaji Manifestacije bit će prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji, tako da će veliki jubilej, odnosno trideseta godišnjica kako je pokrenuta ova Manifestacija proteći uz manje prisustvo javnosti.

„Prva Manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ održana je 1991.godine, ali je zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu došlo do određenog diskontinuiteta. Međutim, kada su se Bošnjaci vratili u Zvornik i malo konsolidirali, pokrenuli smo opet manifestaciju i ona je danas neupitna.

Nažalost, zbog objektivnih okolnosti uzrokovanih pandemijom, manifestacija nije održana prošle godine“, kazao je mr. Mustafa ef. Muharemović predsjednik Medžlisa IZ Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora ove kulturno-vjerske manifestacije.

Dobitnik ovogodišnje Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“, kako je novinarima saopćio  dr. Sead Seljubac, je ugledni alim, književnik i novinar Salih ef. Smajlović.

Nagrada za najbolje djelo iz oblasti književnosti koja se dodjeljuje bijenalno, prema riječima prof. dr. Mirsada Kunića, predsjednika žirija za dodjelu nagrade, bit će saopćena na sam dan dodjele u petak 11. juna, a u uži izbor je ušlo pet djela nastalih u protekle tri godine.

Također, nagrade će biti dodjeljene i za najbolje literarne radove prispjele na konkurs raspisan za učenike osnovnih i srednjih škola.

Pokrovitelj Manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ je Muftijstvo tuzlansko, a prisutnima se na današnjoj konferenciji za štampu održanoj tim povodom, u ime Muftijstva, obratio dr. Mensur ef. Husić.

Tokom trajanja Manifestacije, iako je njen program zbog pandemije reduciran u odnosu na prethodne godine, bit će upriličen i određen vjerski program.

politički.ba (Almasa Hadžić)

Najnovije

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila Kalesiju

Delagacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Kadrijom Hodžićem danas je boravila u Kalesiji gdje su se sastali sa načelnikom općine Seadom Džafićem.

Centralna izborna komisija predlaže mogućnost prijevremenih izbora u BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH predstavila je svoje prijedloge za izmjenu Izbornog zakona BiH, između ostalog, uvođenje novih tehnologija u izborni proces,...

Jelena Trivić: Generale hvala, imamo Republiku Srpsku

Poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jelena Trivić članica PDP-a, nakon izricanja konačne presude zločincu Ratku Mladiću oglasila se na svom facebook...

Zločincu Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora!

Sud u Hagu, odnosno Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, danas je izrekao konačnu, pravosnažnu presudu balkanskom krvniku Ratku Mladiću. Osuđen je...

Pročitajte zaključke probosanskih stranaka o zajedničkom izbornom nastupu u RS-u

Političke stranke sa sjedištem u Sarajevu su donijele nekoliko zaključaka nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci. Ovo je drugi sastanak u cilju...