KONTAKT
Početna Izdvojeno Upriličen obilazak spomen obilježja u Kalesiji

Upriličen obilazak spomen obilježja u Kalesiji

od redakcija

U organizaciji Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Kalesija upriličen je obilazak spomen obilježja na području naše općine, odnosno mjesta gdje su poginuli najhrabriji sinovi naše domovine.

Prema riječima predsjednika UDNRP “Zlatni ljiljan” Kalesija Envera Kurtića, svake godine se organiziraju obilasci spomen obilježja kako bi se položilo cvijeće i proučila fatiha borcima Armije RBiH, ali se i pokazalo da nisu zaboravljeni.

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa pomoćnicima i predsjedavajućim Općinskog vijeća dr.Enesom Idrizovićem položio je cvijeće na centralno spomen obilježje istakavši da se ovakvi događaji moraju više posjećivati kako bi mlađe generacije znale ko su ljudi koji su im omogućili slobodu koju danas imaju.

On je dodao da naredne godine treba biti dosta veći broj građana, ali se zahvalio i profesoru historije u MSŠ Kalesija Edinu Lokmiću koji je došao sa učenicima II-1 medicinski tehničar kako bi se upoznali sa historijom, odnosno događajima koji su se desili u periodu 1992-1995.godina.

Nakon polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju, upriličen je obilazak i spomen obilježja Senad Požegić, Alija Mešanović, Razija Merić, Hariz Vokić, zatim ubijenim policajcima Seadu Bukvareviću i Zijadu Živčiću. Cvijeće je položeno i na spomen obilježje ubijenim Dževadu Jahiću, Salihu Jukanoviću, Seadu Avdiću, Dževadu Turiću i Dževadu Čaniću.

Delegacija, članovi porodica i učenici obišli su i spomen obilježje u Hrvačićima gdje položeno cvijeće na spome ploču Dževada Džafića, a zatim i na Visu na ploču gdje su ispisana imena Ismeta Gutića i Zijada Sakića.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.