Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Upriličen obilazak spomen obilježja u Kalesiji

U organizaciji Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Kalesija upriličen je obilazak spomen obilježja na području naše općine, odnosno mjesta gdje su poginuli najhrabriji sinovi naše domovine.

Prema riječima predsjednika UDNRP “Zlatni ljiljan” Kalesija Envera Kurtića, svake godine se organiziraju obilasci spomen obilježja kako bi se položilo cvijeće i proučila fatiha borcima Armije RBiH, ali se i pokazalo da nisu zaboravljeni.

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa pomoćnicima i predsjedavajućim Općinskog vijeća dr.Enesom Idrizovićem položio je cvijeće na centralno spomen obilježje istakavši da se ovakvi događaji moraju više posjećivati kako bi mlađe generacije znale ko su ljudi koji su im omogućili slobodu koju danas imaju.

On je dodao da naredne godine treba biti dosta veći broj građana, ali se zahvalio i profesoru historije u MSŠ Kalesija Edinu Lokmiću koji je došao sa učenicima II-1 medicinski tehničar kako bi se upoznali sa historijom, odnosno događajima koji su se desili u periodu 1992-1995.godina.

Nakon polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju, upriličen je obilazak i spomen obilježja Senad Požegić, Alija Mešanović, Razija Merić, Hariz Vokić, zatim ubijenim policajcima Seadu Bukvareviću i Zijadu Živčiću. Cvijeće je položeno i na spomen obilježje ubijenim Dževadu Jahiću, Salihu Jukanoviću, Seadu Avdiću, Dževadu Turiću i Dževadu Čaniću.

Delegacija, članovi porodica i učenici obišli su i spomen obilježje u Hrvačićima gdje položeno cvijeće na spome ploču Dževada Džafića, a zatim i na Visu na ploču gdje su ispisana imena Ismeta Gutića i Zijada Sakića.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...