KONTAKT
Početna BiH-Svijet Usljed panike u BiH u martu povučeno gotovo milijardu KM depozita

Usljed panike u BiH u martu povučeno gotovo milijardu KM depozita

od redakcija

Depoziti u bankama u Bosni i Hercegovini smanjeni su za gotovo milijardu KM u prvom kvartalu ove godine, prvenstveno kao posljedica povlačenja uloga i panike zbog podružnica ruske Sberbank u zemlji u martu, ali i krize sa UniCredit Bank Banjaluka.

U Republici Srpskoj depoziti banaka smanjeni su za 496,2 miliona KM na ukupno sedam milijardi KM, nakon što su u na kraju 2021. godine iznosili 7,49 milijardi KM.

Obimom znatno veći, bankarski sektor u Federaciji BiH imao je u istom periodu pad depozita za 465,2 miliona KM, navodi Indikator.ba.

Ukupni depoziti banaka u Federaciji iznosili su 20,72 milijardi KM zaključno sa 31. martom 2022. godine, nakon što je na kraju 2021. godine njihova vrijednost bila 21,18 milijardi KM.

Najveći odliv depozita dogodio se u sektoru stanovništva, gdje je vladala i najveća panika među deponentima.

Depozitni portfolio banaka u FBiH smanjen je u sektoru stanovništva u periodu januar-mart za 609,9 miliona KM, sa 10,83 milijarde KM, na 10,22 milijarde KM koliko je iznosio na kraju 2021. godine.

Ipak, za razliku od građanstva, privatna preduzeća nisu paničarila pa je zabilježen blagi rast njihovih uloga za oko pet miliona KM, na ukupno 4,39 mlrd KM.

U Republici Srpskoj, međutim, razvijao se nešto drugačiji scenario jer su depozite povlačili ne samo građani nego i preduzeća, a što se može pripisati krizi koju je izazvala prvostepena sudska presuda po kojoj je UniCredit Bank Banjaluka dužna preduzeću Bitminer Factory iz Gradiške da isplati 256 miliona maraka odštete u sporu povezanom sa kriptovalutama.

Ukupno su depoziti stanovništva u bankama u RS pali za 337,9 miliona KM u prvom kvartalu na 3,84 milijarde KM, dok su depoziti privatnih preduzeća imali pad za 158,5 miliona KM na 1,02 milijarde KM.

Pretpostavka je da je značajan dio povučenih depozita vraćen u banke, pa bi se bilansi koje se odnose na depozite mogli popraviti u izvještajima banaka koji budu obuhvaćali drugi kvartal 2022. godine.

Banke u Republici Srpskoj ostvarile su prvom kvartalu 2022. godine neto dobit od 38,7 miliona KM, a banke u Federaciji BiH od 71,7 miliona KM.

(Nezavisne novine)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.