Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Usljed panike u BiH u martu povučeno gotovo milijardu KM depozita

Depoziti u bankama u Bosni i Hercegovini smanjeni su za gotovo milijardu KM u prvom kvartalu ove godine, prvenstveno kao posljedica povlačenja uloga i panike zbog podružnica ruske Sberbank u zemlji u martu, ali i krize sa UniCredit Bank Banjaluka.

U Republici Srpskoj depoziti banaka smanjeni su za 496,2 miliona KM na ukupno sedam milijardi KM, nakon što su u na kraju 2021. godine iznosili 7,49 milijardi KM.

Obimom znatno veći, bankarski sektor u Federaciji BiH imao je u istom periodu pad depozita za 465,2 miliona KM, navodi Indikator.ba.

Ukupni depoziti banaka u Federaciji iznosili su 20,72 milijardi KM zaključno sa 31. martom 2022. godine, nakon što je na kraju 2021. godine njihova vrijednost bila 21,18 milijardi KM.

Najveći odliv depozita dogodio se u sektoru stanovništva, gdje je vladala i najveća panika među deponentima.

Depozitni portfolio banaka u FBiH smanjen je u sektoru stanovništva u periodu januar-mart za 609,9 miliona KM, sa 10,83 milijarde KM, na 10,22 milijarde KM koliko je iznosio na kraju 2021. godine.

Ipak, za razliku od građanstva, privatna preduzeća nisu paničarila pa je zabilježen blagi rast njihovih uloga za oko pet miliona KM, na ukupno 4,39 mlrd KM.

U Republici Srpskoj, međutim, razvijao se nešto drugačiji scenario jer su depozite povlačili ne samo građani nego i preduzeća, a što se može pripisati krizi koju je izazvala prvostepena sudska presuda po kojoj je UniCredit Bank Banjaluka dužna preduzeću Bitminer Factory iz Gradiške da isplati 256 miliona maraka odštete u sporu povezanom sa kriptovalutama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ukupno su depoziti stanovništva u bankama u RS pali za 337,9 miliona KM u prvom kvartalu na 3,84 milijarde KM, dok su depoziti privatnih preduzeća imali pad za 158,5 miliona KM na 1,02 milijarde KM.

Pretpostavka je da je značajan dio povučenih depozita vraćen u banke, pa bi se bilansi koje se odnose na depozite mogli popraviti u izvještajima banaka koji budu obuhvaćali drugi kvartal 2022. godine.

Banke u Republici Srpskoj ostvarile su prvom kvartalu 2022. godine neto dobit od 38,7 miliona KM, a banke u Federaciji BiH od 71,7 miliona KM.

(Nezavisne novine)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...