Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Usvojen Plan proljetne sjetve: Iz Vlade TK pozivaju poljoprivrednike da što više posiju

Prema Planu proljetne sjetve u TK u ovoj godini, žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem trebalo bi biti zasijano oko 47 hiljada hektara površina, što je manje za 7,7 posto u odnosu na godinu prije. Proljetna sjetva će poljoprivrednike koštati 92 miliona KM.

”Što je za 20 miliona ili 27,7 posto više nego prethodne godine iako je planirana površina manja, što je jasan indikator o rastu cijena koje se dešavaju na tržištu”, navodi Emir Begić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Plan proljetne sjetve je pripreman prije početka rata u Ukrajini i poremećaja na tržištu, navode iz resornog Ministarstva. Pretpostavlja se da će se poljoprivrednici ipak odlučiti da više posiju, što iz Kantonalne Vlade i savjetuju.

”Podaci su prikupljeni prije nego se počela dešavati agresija Rusije na Ukrajinu. To je plan, očekivati je da će ovaj plan ne biti ispunjen u stopostotnom iznosu nego i prebačen. Imao sam sastanak sa poljoprivrednicima, svi su svjesni situacije, očekuju našu podršku, oni će je dobiti u onom obimu kako je to moguće”, ističe ministar.

Premijer TK Irfan Halilagić naveo je da je ovo prilika da pozove poljoprivrednike da pristupe realizaciji proljetne sjetve u maksimalnim kapacitetima obzirom na ove poteškoće.

”Mi kao Vlada ćemo se obavezati da određeni način refuniramo sve ono što je utrošeno kada je u pitanju sjetva”, kaže on.

Prethodne sedmice, Vlada je usvojila Program novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu čime je, kako je pojašnjeno omogućena isplata poljoprivrednim proizvođačima koju su ostvarili pravo na podršku prošle godine, a ona im nije isplaćena.

”Mi smo to vrlo brzo uradili, efikasno. Očekivati je da će poljoprivrednici ove sedmice imati ta sredstva na svojim računima”, naglašava ministar Begić.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vlada se današnjim zaključkom, uzimajući u obzir neophodnost hitnog djelovanja, obavezala da će osigurati dodatna finansijska sredstva kao podršku poljoprivrednim proizvođačima, te zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u najkraćem roku sačini operativni plan i program raspodjele tog dijela sredstava.

(RTV Slon)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...