Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

VIDEO: Jezero Modrac zatrpano smećem, ugroženi i priroda i ljudi

Jezero Modrac, jedno od najvećih vještačkih akumulacijskih jezera na prostorima Balkana, koje je bogato biljnim i životinjskim svijetom, sve je više ugroženo zbog otpada. Ljudski, ali i sistemski nemar ozbiljno ugrožavaju zdravlje i živote, ne samo biljnog i životinjskog svijeta, nego i građana kojima odavde dolazi pitka voda.

Ogromne količine smeća zagađuju Jezero Modrac u Lukavcu, iako se iz njega crpi pitka voda.

“Ovo je dugogodišnji problem i jedino pravo i istinsko rješenje je da se sve općine koje gravitiraju jezerom Modrac – Tuzla, Živinice, Banovići, Kalesija, Lukavac – udruže da bi se spasilo naše jezero od ogromne količine smeća”, kaže Sead Muminović iz Udruge “Smuđ” Lukavac.

“Ja sam od malih nogu zaljubljenik u prirodu, ribolovac. Jednostavno, ne mogu da zagadim nešto što je lijepo, ne mogu ni papirić od žvake da bacim. Od osnovne škole, da li sam tako odgojen ili šta je, ali ne mogu da zagađujem prirodu”, dodaje ribočuvar Jasmin Purać.

No, rijetki su oni koji razmišljaju poput Jasmina. To su nam potvrdili i u Javnom preduzeću Spreča, u čijoj je nadležnosti Jezero Modrac. Ovdje su također zabrinuti, jer na desetke tona smeća znaju izvući iz ovog najvećeg vještačkog jezera u našoj zemlji.

“Ovo jezero donosi sredstva, kroz vodne naknade. Te vodne nakande završavaju u budžetima lokalnih zajednica. Da se to preusmjeri na rješavanje tih ekoloških problema jezera Modrac i cijelog sliva, mogao bi se pomalo već početi rješavati taj problem. Najbitnije je sada zaustaviti dalje zagađenje ovog jezera”, smatra ravnatelj JP Spreča Hajrudin Suljić.

Jezero Modrac je ekološki ugroženo, jer i industrijska postrojenja u noćnim satima ovdje ispuštaju ogromne količine otpadnih voda. Stanovnici i ribari na to stalno upozoravaju, ali ekološka svijest ovdje već odavno spava svoj zimski san.

Nemoćne su i lokalne vlasti te otvoreno pozivaju kantonalne vlasti da počnu rješavati problem Jezera Modrac, jer bi posljedice mogle biti katastrofalne, ako već i nisu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ugrožen je čitav jedan proces upravljanja hidroakumulacijom, ugrožena je sigurnost građana nizvodno i mi tom problemu moramo otvoreno pristupiti. Pri tome, zagovaram da umjesto nekih velikih priča o stotinama miliona maraka koje nemamo i koje ne možemo naći i zbog kojih smo samo odlučni da ne radimo ništa, da odvojimo koliko imamo iz budžeta, da isprojektujemo uređenje obalnog pojasa”, kaže gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Mnogi se još prisjećaju nedavnog vremena kada je Modrac bio istinska turistička atrakcija. Danas se Modrac zbog ekološke nekulture pretvorio u baruštinu, a mogla je to biti kvalitetna životna sredina. Umjesto toga, Modrac sve više postaje beznadežan slučaj.

Maja Nikolić/BHRT

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...