Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Vlada FBiH donijela odluku o povećanju cijene prirodnog gasa za 21,7 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je danas na zahtjev Energoinvesta d.d. Sarajevo odluku o povećanju cijene prirodnog gasa na za 21,7 posto.

Kako je na pres-konferenciji pojasnio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, takvoj vladinoj odluci prethodila je saglasnost Ministarstva energije, rudarstva i industrije upućena prema Federalnom ministarstvu trgovine koje je službeni obrađivač odluke.

Podsjetio je da Energoinvest ima ugovorni odnos sa Gaspromom i došlo je do povećanja cijene od Gasproma prema Energoinvestu kao jedinom snabdjevaču u Federaciji BiH za iznos od 21,7 posto.

Podvukao je da u ovom trenutku Vlada FBiH, nakon provedenih analiza, nije u mogućnosti subvencionirati ovo povećanje, ali je Džindić najavio da će se pratiti situacija u naredna tri mjeseca.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da je povećanje cijene gasa očekivano s obzirom na sva povećanja proteklih mjeseci te je podsjetila da se na osnovu postojećeg dugogodišnjeg ugovora određuje kvartalna cijena gasa.

– Analizirali smo ovu cijenu s prethodnim godinama i zaključili smo da ona nije toliko enormna. Podsjetili smo da je 2008. godine cijena bila veća nego je danas, kao i 2010., 2011., 2012. pa i 2014. i 2015. godine – podvukla je Hadžialjević.

U periodu pandemije koronavirusa došlo je do značajnog smanjenja cijene gasa jer se nafta, naftni derivati i gas nisu trošili u očekivanim količinama, dok je cijena nafte u zadnja tri mjeseca povećana za 44 posto.

Ove cijene gasa, koje se odnose na distributere, će važiti tri mjeseca, a sva povećanja i pomjeranja nafte i ono što utiče na cijenu neće imati efekta naredna tri mjeseca, dok se naredna cijena očekuje 1. jula, zaključila je Hadžialjević.

Advertisement. Scroll to continue reading.

(FENA)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...