Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Vlada FBiH – Više od 23 miliona KM iz federalnog budžeta ove godine za kulturu i sport

Vlada Federacije BiH odobrila je na sjednici ove sedmice skoro 6,5 miliona KM iz federalnog budžeta za podršku programima i projektima iz oblasti kulture. Prema usvojenim odlukama ta sredstva su namijenjena za programe četiri fondacije iz oblasti kulture, te podršku projektima kulturnih društava u Federaciji BiH.

Od toga se 5.418.000 KM odnosi na podršku programima četiri fondacije i to za kinematografiju 3.460.000 KM, izdavaštvo 700.000 KM, te muzičke, scenske i likovne umjetnosti 658.000 KM, kao i bibliotečku djelatnost 600.000 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pored toga, za finansiranje četiri kulturna društva u Federaciji BiH izdvojeno je 1.050.000 KM. Kulturno društvo Preporod podržano je sa 500.000 KM, Napredak sa 340.000, Prosvjeta sa 150.000 i La Benevolencija sa 60.000 KM.

– Raduje me da svake godine povećavamo sredstva za kulturu u budžetu Federacije BiH. O tome su govorili i direktori fondacija na sjednici Vlade, koji su predstavili i planove za ovu godinu. Odobrena sredstva su namijenjena za filmove, knjige, umjetnost i druge kulturne projekte. Posebno sam ponosan jer su ovi programi najviše usmjereni prema našim mladim ljudima i to je ono što je naš prioritet – kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Podsjetio je i da ta sredstva nisu ukupna izdvajanja za kulturu iz budžeta Federacije BiH u ovoj godini.

Odluke o usvajanju četiri programa utroška u iznosu od 16.750.000 KM Vlada Federacije BiH je donijela početkom prošlog mjeseca. Ta sredstva su iz budžeta FBiH utvrđena Federalnom ministarstvu kulture i sporta i namijenjena za podršku projektima kulture, sporta i mladih te, između ostalog, izgradnji bazena i institucija kulture.

– Ovo finansiranje od više od 23 miliona je ulaganje u našu budućnost, jer razvoj sporta i kulture dodatni je motiv za naše mlade ljude. To činimo i putem mnogih drugih projekata, kao što je osiguranje povoljnih stambenih kredita za mlade i, naravno, putem onog najvažnijeg, a to je nastavak jačanja naše ekonomije koja je preduslov za nova radna mjesta – istakao je Novalić.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...