KONTAKT
Početna Izdvojeno Vlada TK: Milion maraka za maturante, a nešto manje od dva miliona za podršku sportu

Vlada TK: Milion maraka za maturante, a nešto manje od dva miliona za podršku sportu

od redakcija

Vlada TK održala je danas 7. redovnu sjednicu. Usvojeno je nekoliko tačaka među kojima su najznačajnije podrška maturantima i izdvajanje za sport u TK.

Kako bi se stvorili preduslovi za isplatu jednokratnih stipendija u iznosu od 300 KM svim učenicima završnih razreda srednjih škola, a koja bi im poslužila kao pomoć prilikom nastavka daljnjeg obrazovanja ili pak potrage za poslom, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona dopuni Zakona o srednjem obrazovanje i odgoju. Radi se o aktivnostima na realizaciji jedne od mjera Vlade Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. Simboličan je to znak pažnje Vlade TK za uspješan kraj i sretan novi početak. Ove godine srednje škole u Tuzlanskom kantonu završava 3.764 učenika, te je za isplatu ovog oblika podrške potrebno osigurati nešto više od 1,1 milion KM, što će biti urađeno izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2023. godinu.

Također, Vlada je danas, zbog ispravke tehničke greške u trenutno važećem propisu, utvrdila i prijedlog Zakona o dopuni Zakona o naučnoistraživačkom radu. Cilj je stvoriti preduslove za raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje projekata naučno – istraživačkog rada, a što je realizacija još jedne od prezentiranih mjera Vlade TK koja se ogleda u osiguranju 1 miliona KM za sufinansiranje naučno – istraživačkog rada.

Skoro 2 miliona KM za podršku sportu u TK

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice „Tjelesna kultura i sport za 2023. godinu“. Za ovu namjenu u Budžetu Tuzlanskog kantona predviđeno je ukupno 1.874.000,00 KM. Dominantan dio sredstava bit će usmjeren za podršku razvoju sporta kroz tri javna poziva i to: Javni poziv za projekte rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata za koji je predviđeno 759.000,00 KM, Javni poziv za sufinansiranje projekata/programa sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za koji je predviđeno 700.000 KM i Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija za koji je predviđeno oko 110.000 KM. Preostali iznos sredstava raspoređivati će se posebnim odlukama i putem javnih nabavki, a odnosi se na sufinansiranje rada Sportskog saveza TK, Sportskog saveza lica sa invaliditetom TK, Školskog sportskog saveza TK, rada Savjeta za sport, izrade Strategije razvoja sporta i ostalo što proizlazi i iz odredbi Zakona o sportu. Također, posebnim odlukama dodjeljivati će se i sredstva za projekte koji nisu mogli biti planirani početkom godine odnosno koji su hitni i za koje se bude cijenilo da su značajni za razvoj sporta na području Kantona, a u okviru ovih sredstava dodjeljivati će se i sredstva nadležnim državnim granskim sportskim savezima za odlazak reprezentativaca sa područja Kantona na najveća sportska takmičenja.

Posebna pažnja posvećena je školskom sportu te su prvi put predviđena sredstva za sufinansiranje Školskog sportskog saveza Tuzlanskog kantona kao podrška organizaciji školskog sportskog takmičenja poznatijeg kao Male olimpijske igre na području Tuzlanskog kantona te bi po prvi put ova vrsta takmičenja mogla biti organizirana i provedena na način kako je to propisano Zakonom o sportu. Kada su u pitanju sportske nagrade i stipendije sredstva za stipendije će se dodjeljivati putem Javnog poziva, a za nagrade za osvajače medalja sa najvećih svjetskih sportskih takmičenja sredstva će se dodjeljivati posebnim odlukama. Ministarstvo će i u dijelu kriterija za dodjelu sportskih stipendija i nagrada pristupiti izmjeni postojećih kriterija, prije svega kako bi se definisao način dodjele sredstava, što je aktivnost koja je planirana u narednom periodu.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.