Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

VSTVBiH donio odluke o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) na sjednici je donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

Tako su na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli imenovani – Ilvana Delić, Damir Čačković i Edin Buljubašić. Usto, Fahrudin Šljivić, Vesna Bešić i Mersiha Alić imenovani su na poziciju sudije Općinskog suda u Živinicama.

Snježana Kovanušić je imenovana na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, a Nebojša Purić i Ostoja Ostoić na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva u Orašju.

Istovremeno, Zorica Baroš, Gordana Ratković, Sanela Koričić, Mario Vinac i Igor Marić imenovani su na poziciju sudije Okružnog suda u Banja Luci, dok su Vedrana Grmuša i Žarko Puzić imenovani na poziciju sudije Osnovnog suda u Banja Luci.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 6. marta, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...