Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Za pola godine u Sloveniji zaposleno skoro 10 hiljada bh. radnika

Samo za pola godine, Agencija za rad i zapošljavanje BiH posredovala je u zapošljavanju za skoro 10 hiljada osoba iz naše zemlje, koji su dobili posao u Sloveniji.

”Imamo broj izdatih radnih dozvola za Sloveniju, on iznosi 9.952 radne dozvole, što predstavlja povećanje u odnosu na 2021. godinu i broj izdatih radnih dozvola. I dalje u Sloveniju najviše odlaze vozači i varioci, a također traženi su i zidari, tesari, bravari, kuhari, armirači, elektroinstalateri”, kazao je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Što se tiče zaposlenja u Njemačkoj, Agencija posreduje u zapošljavanju za medicinski kadar.

”U Njemačkoj imamo podatke zaključno sa današnjim danom, imamo 367 posredovanja od početka godine do današnjeg dana, što je nekih 20 posto više u odnosu na isti period 2021. godine”, ističe Pupić.

Zaključno sa 30. junom u Bosni i Hercegovini je na evidencijima službi i zavoda za zapošljavanje skoro 360 hiljada osoba. Najviše nezaposlenih su osobe sa KV stručnom spremom, zatim sa srednjom stručnom spremom i nekvalifikovane osobe.

”Gledajući u odnosu na isti mjesec prošle godine, nezaposlenih u BiH se smanjila za 34.174 osobe ili 8,68 posto”, navodi Boris.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, posljednji objavljeni podaci za maj, govore da je broj zaposlenih u našoj zemlji skoro 845 hiljada osoba. To je povećanje za oko 23 hiljade u odnosu na isti period prošle godine. Najveće povećanje je u oblasti trgovine i to za skoro 10 hiljada osoba.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...