Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici su izabrali rukovodstvo ovog doma.

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran je Denis Zvizdić (NiP) iz reda bošnjačkog naroda, a za njegove zamjenike Marinko Čavara (HDZ) iz reda hrvatskog naroda i Nebojša Radmanović (SNSD) iz reda srpskog.

Za članove Kolegija prije glasanja predloženi su Marinko Čavara, Nebojša Radmanović, Mladen Bosić i Denis Zvizdić.

Prije izbora vodila se diskusija u kojoj su zastupnici iz SDA kritikovali prijedlog za izbor novog rukovodstva Predstavničkog doma.

“Izražavam zabrinutost tim prije što se u prijedlozima nalaze imena sa crne liste i bojim se kuda će svi ovi procesi krenuti koje ste vi dogovorili iza zidova ove sale zaobilazeći najjaču stranku”, rekao je tokom rasprave zastupnik SDA Nermin Mandra.

Njegov kolega Šemsudin Mehmedović kazao je da javnost mora da zna ko preuzima odgovornost za državu Bosnu i Hercegovinu.

“Ima nekih nelogičnosti koje se mogu naslutiti. Kao što bi rekao pjesnik ‘danas spaljujemo iluzije” da u parlamenatarnu većinu ulaze političke stranke koje su jedna drugu isključile iz socijalističke internacionale”, rekao je Mehmedović.

Zastupnici SDA također su kazali da je čudno da se niko nije s njima konsultovao prilikom prijedloga o izboru člana Kolegija iz reda bošnjačkog naroda jer oni imaju devet od 16 zastupnika Bošnjaka u Predstavničkom domu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zastupnik SDA Šerif Špago rekao je da izbor Kolegija treba prekinuti dok ne bude konstituisan i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(Klix.ba)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...