Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Zabranjena izgradnja malih hidroelektrana u Federaciji BiH!

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je potvrdio odluku Zastupničkog doma čime na snagu stupa zabrana izgradnje malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Sa 33 glasa “za”, jedan suzdržan i bez glasova protiv usvojen je Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa zabranu planiranja i izgradnje novih malih hidroelektrana u FBiH.

“Ova historijska odluka došla je kao rezultat pritiska i desetogodišnje borbe aktivista i aktivistica u brojnim lokalnim zajednicama koje su se odlučno suprotstavile izgradnji ekocidnih mHE”, naveli su iz Fondacije Atelje za društvene promjene.

Iz ove Fondacije su čestitali svim ljudima koji su dali doprinos konačnom usvajanju zakonskog rješenja kojim će biti onemogućeno planiranje novih mHE te posebno zahvaljuju Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, Vladi FBiH i svim poslanicima i delegatima oba doma Parlamenta FBiH, koji su pokazali odgovornost i ovaj proces uspješno priveli kraju.

Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima.

Također, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Evropska komisija.

(Klix.ba)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...