KONTAKT
Početna Izdvojeno Zabranjuje se TikTok

Zabranjuje se TikTok

od redakcija

Sa 360 glasova “za”, i svega 58 “protiv” izglasan je zakon u Predstavničkom domu Američkog kongresa koji bi mogao dovesti do potpune zabrane korištenja društvene platforme TikTok. 

Glasanje sljedeće sedmice

Usvajanje ovog zakona moglo bi značiti da će vlada prvi put donijeti zakon o gašenju neke društvene mreže. Očekuje se da će Senat glasati o nacrtu zakona sljedeće sedmice, a predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da će potpisati zakon.

– Ovaj zakon štiti Amerikance, a posebno američku djecu od zlonamjernog utjecaja kineske propagande kroz aplikaciju TikTok. Ova aplikacija je špijunski balon u telefonima Amerikanaca – rekao je predstavnik republikanaca u Teksasu Majkl Mekkaul (Michael McCaul), autor zakona, prenosi “Guardian”.

Usvajanje ažurirane verzije zakona uslijedilo je nakon što je Maria Cantwell, predsjednica trgovinskog odbora Senata, u martu pozvala Dom da revidira detalje zakona, čime se sada produžava period prodaje TikTokove matične kompanije ByteDance sa šest mjeseci na godinu dana.

Kritičari popularne aplikacije za društvene mreže tvrde da bi ByteDance, sa sjedištem u Kini, mogao prikupljati korisničke podatke i cenzurirati sadržaj koji je kritičan prema kineskoj vladi.

Neće dijeliti podatke

U međuvremenu, TikTok je više puta ponavljao da nije i da neće dijeliti podatke o američkim korisnicima s kineskom vladom.

– TikTok je nezavisna platforma, sa svojim vlastitim liderskim timom, uključujući CEO-a sa sjedištem u Singapuru, COO-a sa sjedištem u SAD-u i globalnog šefa povjerenja i sigurnosti sa sjedištem u Irskoj” – saopćili su iz kompanije.

Kao odgovor ranije ove sedmice na tada predstojeće glasanje Predstavničkog doma, TikTok je napisao objavu na društvenim mrežama izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog ovog zakona i sposobnosti SAD-a da “zatvore platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara”.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.