Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Zašto je nakon dugo vremena cijena dizela manja od cijene benzina

U proteklih nešto više od godinu dana došlo je do jedne anomalije kod cijena goriva. Naime, dizel gorivo je na benzinskim pumpama bilo skuplje od benzina, ali se sada ponovo vratilo staro stanje.

U posljednjih nekoliko dana na pumpama u BiH dizel se može naći po cijenama manjim od cijene benzina. Najeftinija cijena dizela u Sarajevu je trenutno 2.26 KM po litru, dok je najjjeftiniji benzin 95 2,46 KM po litru, a najeftiniji benzin 98 je 2,61 KM po litru.

Kako saznajemo, postoji više razloga za ovakva kretanja na tržištu naftnih derivata. Prvi istaknuti razlog zašto je dizel postao skuplji od benzina je jednostavno zakon tržišta, proizvod koji je više tražen njegova cijena je skuplja.

Kako dizel koristi većina motornih vozila, rafinerije su godinama smanjivale proizvodnju benzina. U Bosni i Hercegovini benzina se prodaje oko 10 posto u odnosu na dizel.

Razlog zašto se nakon dugo vremena opet dešava inverzija u cijenama krije se u stanju svjetske ekonomije. Širom svijeta se dešavaju naznake pojave ekonomske recesije koja usporava privredu, a samim tim i potražnju za dizelom. Osim cijena goriva, padaju i cijene metala i cijene granulacija od kojih se pravi plastika. Sa takvim naglim usporavanjem ekonomije, dešava se i pad cijena industrijskih roba.

Podsjećamo da je u Bosni i Hercegovini u jednom trenutku maloprodajna cijena dizela dosegla cijenu od čak 3.76 KM. U odnosu na taj period gorivo je jeftinije i do 1.50 KM.

Na svjetskom tržištu cijena indexa WTI, ključnog indeksa za američku naftu je 73.88 dolara po barelu, a cijena Brent nafte koja se crpi iz Sjevernog Mora je 77,71 dolar po barelu. Zapadne zemlje su cijenu ruske nafte ograničile na 60 dolara po barelu, a tržišna cijena Ural nafte je 55.68 dolara po barelu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...