Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Bingo u Kalesiji investirao novih 8 miliona KM, posao za dvadeset osoba

default

Općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva TK Emir Begić i Samer Kadrić rukovodilac Farme Bingo danas su svečanim presijecanjem vrpce pustili u upotrebu novosagrađenu Farmu pilića u Krušiku u Vukovijama Donjim.

Riječ je o projektu u koji je uloženo oko 8 miliona KM, a za početak posao će dobiti 20 osoba sa područja Kalesije.

default

Prije svega hvala vlasniku kompanije Bingo Senadu Džambiću koji je odlučio da investira na teritoriju Kalesije. Kada sam došao za načelnika prvo sam pitao pomoćnike zašto vlasnik ove kompanije ne ulaže u našu općinu, a onda su mi oni rekli da su prethodne vlasti istog protjerali sa ovih prostora i uzeo sam sebi kao prvi zadatak da takvog čovjeka i investitora vratim na našu općinu. Evo danas je otvorio Farmu pilića gdje će oko milion pilića biti na godišnjem nivou odhranjeno i stavljeno na tržište, a prije toga smo bili svjedoci otvaranja inkubatorske stanice u Tojšićima i reprocentra na pisti u Maslama gdje su uloženi milioni maraka. Raduje me činjenica da to nije kraj investiranju, jer u Tojšićima će biti otvoren i moderni tržni centar, a vlasnik Binga je obećao da će raditi i firmu za proizvodnju tekstila u istom naselju, rekao je općisnki načelnik Sead Džafić.

Kao rezultat uspješnog poslovanja nakon Dubrava i Špionice danas otvaramo i jednu modernu farmu u Vukovijama Donjim. Kapacitet je 156 hiljada pilića u turnusu, a trenutno su smješteni u šest objekata. Sa našim farmama u Dubravama i Špionici naši kapacitetu su sada preko dva miliona pilića u toku godine. Bitno je naglasiti na posle isporuke pilića, odnosno nakon 40 dana sav stajnjak iz objekata ide u bioelektranu, a nakon toga dio ide i kao gnojivo za naše plastenike, istakao je Samer Kadrić rukovodilac Farme Bingo Krušik.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK kazao je da je investiranje u ovakve objekte u suštini investiranje u budućnost. Bingo ima sada zaokružen proces kada je u pitanju peradarstvo i to je putokaz kako treba da slijedi i mnogi drugi.

On smatra da je ulaganje u BiH je pomoć državi, pomoć djeci i prilika da se otvore nova radna mjesta kako bi se spriječio odlazak mladih sa ovih prostora.

Ministar je mišljenja i da je Sprečanska dolina nešto što treba iskoristiti posebno u ovim turbulentnim i teškim vremenima, a najbolji način da se osigura hrana za BiH je da površine poljoprivrednog dobra budu zasijane i obrađene.

default

Kako je najavljeno u Vukovijama Donjim, pored nabrojanih projekata kompanija Bingo će pokušati napraviti još investicija kako bi posao bio osiguran za osobe prvenstveno sa područja Kalesije.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...