KONTAKT
Početna Kalesijske Teme Direktor MSŠ Kalesija Bego Hadžić oglasio se povodom plesa na maturskoj večeri

Direktor MSŠ Kalesija Bego Hadžić oglasio se povodom plesa na maturskoj večeri

od apjanic

Na naš redakcijski e-mail pristiglo je obraćanje direktora MSŠ Kalesija Bege Hadžića vezano za organizaciju maturske večeri 19.maja ove godine u restoranu Piemonte, a na kojoj su nastupili članovi Plesnog studia “Rich” iz Tuzle koji su izveli jednu tačnu orijentalnog plesa.

Obraćanje prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

Poštovani, s obzirom da se u proteklih nekoliko sedmica „podigla“ medijska pažnja oko organizacije maturske večeri u Kalesiji, odnosno u restoranu Piemonte 19.maja, na kojoj su nastupili umjetnički plesni par iz Plesnog studia „Rich“ iz Tuzle imam da kažem sljedeće.

Naime, prošle godine gospodin Sead Džafić, vlasnik kompanije UNIS TOK iz Kalesije za naše maturante uplatio je određeni iznos sredstava, kako bi matursko večer ih koštala što manje, svaka od djevojaka je dobila ružu kao i poklon za svakog maturanta i profesora. I ove godine isti se ponudio kao vlasnik uspješne kompanije da iznenadi učenike naše škole, tako što će na podijum izaći članovi Plesnog studia „Rich“ iz Tuzle koji se bave orijentalnim plesom.

Inače, riječ je o Plesnom studio koji radi i djeluje na području našeg kantona od 2002.godine, a za svoj rad u više navrata su osvajali vrijedne nagrade, a sigurno kao najveći uspjeh smatraju pobjedu na Državnom prvenstvu u orijentalnim plesovima 2015.godine, kada je prvo mjesto osvojila Marija Miličević.

Bego Hadžić – direktor MSŠ Kalesija

Zadovoljstvo nastupom plesnog para nisu skrivali ni učenici, niti profesori koji su znali da će biti iznenađenje i o kakvom se iznenađenju radi. Moram da kažem da tokom maturske večeri naše škole nije zabilježen ni jedan jedini incident.

Nakon održane maturske večeri pojavili su se „dušebrižnici“, koji su ovu vrstu umjetnosti uporedili sa „striptizom“, što je ubjeđeni smo vrijeđanje tradicije jednog naroda.

Dalje, u Službenim novinama Tuzlanskog kantona broj 10 strana 1299 „Načela za organizovanje izleta, ekskurzija i logorovanja učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona“, jasno je pravilnikom definisana organizacija ekskurzija, ali ne i maturskih večeri. Sigurno je svima poznato da u skopu održavanja maturske ekskurzije (van granica BiH), jasno stoji da učenici posjećuju diskoteke, ali tada se o posjetama klubovima i diskotekama i klubovima ne piše jer nema političke pozadine, kao u ovom slučaju organizovanja maturske večeri.

Mišljenja smo da tokom organizacije maturske večeri, nije prekšen nijedan kodeks dobrog ponašanja, a svi znamo da je orijentalni ples nastao kao svojevremena zamjena najstarijih vrsta plesova sjeverne Afrike, Azije i Bliskog istoka. Orijentalni ples predstavlja veoma lijepu vizuelnu formu plesa, što se i prikazalo na našoj maturskoj večeri.

Bego Hadžić – direktor MSŠ Kalesija

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.