KONTAKT
Početna Izdvojeno Fadil Alić: Ja pružam ruku za saradnju, energiju trebamo trošiti na pozitivne priče, a ne svađe

Fadil Alić: Ja pružam ruku za saradnju, energiju trebamo trošiti na pozitivne priče, a ne svađe

od redakcija

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona na sjednici koja je održana 22.marta ove godine potvrdili su imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona u kojoj je jedno ministarsko mjesto pripalo i općini Kalesija ispred Stranke demokratske akcije.

Riječ je o Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak a imenovan je tridesetosmogodišnji Fadil Alić iz Sarača.

S obzirom da je riječ o ministru koji dolazi iz naše općine, sa njim smo obavili intervju o planovima za naredni period njega kao ministra, ali ujedno i o projektima koji se tiču svih građana Tuzlanskog kantona.

Infoplus: Kako ste se snašli na poziciji ministra?

Pa evo još uvijek sam u fazi prilagodbe na ovu poziciju. Upoznajem sve ono što radi ovo ministarstvo, a zaista ima veliki spektar djelovanja. Tu je rad, socijalna politika i uz sve to i povratak. Pod svojim ingerencijama ima i mnogo ustanova, tako da još uvijek radimo na „spajanju“ svih kockica kako bi imao pravu sliku o svemu onome što me čeka u narednom periodu.

Infoplus: Šta Vas je prvih dana dočekalo na poslu, problemi ili…?

Pa ono što me odmah prvi dan dočekalo jest ostvarivanje prava iz sfere majki porodilja. Moram da kažem da mi još nismo ušli u sistem plaćanja koji podrazumijeva da naše korisnice moraju makar okvirno znati kada mogu dobiti zakonom propisana prava, odnosno novčana sredstva. Ja sa saradnicima u narednim danima krećem sa posjetama Centrima za socijalni rad kako bi u razgovoru sa direktorima i odgovornim osbama napravili dinamiku i plan rješavanja onoga što je njima ustvari nametnuto da rade kao obaveza. Nadam se da ćemo imati tada pravu sliku sa terena i da ćemo polovinom maja ući u ovaj sistem plaćanja tako da svi korisnici ovih naknada će znati u kojem dijeli mjeseca će biti im novac na računima.

Infoplus: Puno je problema, ali i puno oblasti u vašem resoru

Ovdje imamo više kategorija. Za neke kategorije mi smo neka vrsta servisa većim nivoima vlasti, npr. civilne žrtve rata mi pravimo spiskove i to proslijedimo Ministarstvu na nivou Federacije i onda oni vrše uplatu sredstava. Sa druge strane imali smo 18 kategorija koje smo mi tretirali kroz naše ministarstvo, a tiču se socijalnih kategorija. U ovoj godini planiramo da izvedemo dvije kategorije iz prava, a tiče se majki porodilja. To su dosadašnja šestomjesečna primanja za hranu za dojenčad i jednokratne pomoći. Te dvije kategorije smo sada obuhvatili kroz druge vidove pomoći, tako da majke porodilje neće biti uskraćene za pomoć samo će ona drugačije se definisati. Moram da kažem da 70 % rada ovog ministarstva je vezano za socijalnu politiku, dok je ostalih 30 % raspoređeno na resore rada i povratka. To dovoljno govori koliko smo mi ustvari tu za naše građane da im pomognemo i da uz našu pomoć ostvare sva zakonom propisana prava.

Infoplus: U vašem resoru je povratak, ali tu imate nešto malo manje od milion KM za pomoć

Ova sredstva nisu dovoljna iz više razloga. Mi imamo javni poziv i tako podjelimo oko 490.000 KM. Ta sredstva se dodjeljuju preko javnih poziva i pravo učešća imaju sve lokalne zajednice iz TK, ali isto tako i povratnici iz manjeg entiteta. Ova sredstva se raspoređuju na 13 općina TK, a tu su i povratnici iz Osmaka, Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Srebrenice, Šekovića, Milića, Bijeljine svi mogu aplicirati i gledaćemo da to bude transparentno podjeljeno onima koji su se istinski vratili i koji hoće da na svojim ognjištima žive.  Također, za povratak kao interventna sredstva imamo i 500.000 KM i tu povratnici apliciraju preko lokalnih zajednica i to ide na razmatranje Vladi TK koja odobri ili ne odobri određene projekte. Ovo su jako mala sredstva za sektor povratka. Moram da napomenem da sam zajedno sa premijerom Irfanom Halilagićem imao sastanak sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlidom Hurtićem gdje se razgovaralo o mogućnostima udruživanja sredstava kako bi projekti imali veću vrijednost a sve s ciljem da se više pomogne povratnicima. Moram da istaknem da očekujemo i podršku i saradnju sa Edinom Ramićem iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice kako bi svi zajedno pomogli našim ljudima i kako bi se pomoć na terenu vidjela.

Infoplus: Spomenuli ste posjete Centrima za socijalni rad, iz koje općine/grada krećete?

Već sam rekao i najavio da ćemo obići sve direktore i rukovodioce Centara za socijalni rad u svim općinama i gradovima u TK. U dogovororu sa mojim saradnicima, mi krećemo prvo iz Kalesije. Dakle planiram posjetiti prvo svoju lokalnu zajednicu sastati se sa načelnikom, direktorom Centra za socijalni rad i sa direktorom Biroa, a onda ćemo istim tempom nastaviti dalje sa obilascima.

Infoplus: U vašoj nadležnosti je i Biro za zapošljavanje. Može li se rješiti problem osoba koje se vode na evidencijama a rade van granica BiH dok firme u BiH traže radnu snagu?

To ste dobro primjetili i drago mi je što to pitate. Nedostatak radne snage je vidljiv, posebno u prethodnim godinama, a broj osoba na evidencijama se ne smanjuje, dok privreda ima strašnih problema zbog nedostatka radne snage i to ćemo naravno staviti kao vruće pitanje za rješavanje u narednom periodu. Zavod za zapošljavanje je ustanova koja je zasebna, ali je pod našim ingerencijama. Mi ćemo naći najbolja rješenja, ali to znači da ćemo spriječiti zloupotrebe. Također, razmotrićemo određene kategorije osoba koje koriste sredstva sa biroa da vidimo da li ima fiktivnih prijavljivanja na evidenciju. To ćemo rješavati.

Infoplus: Možete li pomiriti zavađene struje unutar SDA u Kalesiji?

 Samim mojim opredljenjem da po srčanoj dužnosti a ne službenoj iz Kalesije krenem sa obilaskom nabrojanih institucija pokazuje moje shvatanje da mi moramo funkcionisati na drugačiji način. Kada je u pitanju ova pozicija ja ću dati sve od sebe da nesporazume rješimo i da energiju trošimo na pozitivne stvari, a ne na sukobe i svađe. Što se tiče mene lično, ja pružam ruku saradnje i nadam se d aće ova pozicija koju smo dobili pomoći da se bolje pozicioniramo na mapi u Tuzlanskom kantonu i da to bude bolje nego prije.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.