Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Izletište Pješavica: Mještani ogorčeni zbog masovne sječe borova, prijete blokadom puta

Mještani Petrovica, koji žive u blizini izletišta Pješevica, ovih dana su ogorčeni zbog masovne sječe četinarske šume na ovom lokalitetu. Prema njihovom kazivanju, a i mi smo se mogli u to uvjeriti, posječeno je više od hiljadu stabala bora. Jučer se grupa mještana okupila pored oborenih trupaca kako bi iskazali svoj protest.

Mirsad Muminović, predsjednik mjesne zajednice Petrovice, ovo je nazvao maskrom ad šumom.

– Ovo je strašno. Tražimo od nadležnih da utvrde odgovornost za ovo i da se zaustavi sječa, kazao je Mirsad Muminović.

Na društvenoj mreži facebook prvi je fotografije isječenih borova objavio mještanin Hasan Kulašević.

– Sjekli su subotom i nedjeljom. Ako je ovo radila državna firma, malo je čudno da su to vikendom radili. Ako je rađeno u privatnoj režiji, treba ispitati ko im je odborio. Navodno kažu dav se sjče oboljelo drveće, ali znamo i mi nešto; vidi sa da je većina zdravih borova osječena. Ovo moramo spriječiti, kazao je Kulašević.

I Asim Mujkić nam je potvrdio da je sječa urađena zokom vikenda. On tvrdi da je isječeno oko 1500 stabala.

Osim sječe borova na lokalitetu izletišta Pješavica, Muhamed Džananović, član Vijeća MZ Petrovice, je ukazao i na nekontrolisano odlaganje smeća na ovom izletištu.

Jučer su , na licu mjesta, bili i predstavnici Eko-Zelenih TK. Prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Eko-Zelenih, se obratio prisutnima.

– Mi se moramo boriti za svako drvo. Svaki ovaj bor je respirator, fabrika čistog zraka. Moramo to čuvati. Tu smo da vam damo podršku. Nadležni moraju utvrditi da li se ovdje radi o nekontrolisanoj, neselektivnoj sječi ili je to, kako neki govore, sječa oboljelih stabala. Mi iz Eko-Zelenih moramo se boriti za svaku šumu, za svako drvo, kazao je prof. dr. Muhamed Omerović.

Mještani prijete i da će blokirati put, da će zabraniti odvoz trupaca sa ovog mjesta. Neki tvrde da ovdje ima posla i za SIPA-u.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ono što smo i mi uočili jeste da su posječena stabla “počekićana”, označena.

Na licu mjesta smo zatekli i šumara Nermina Mujkića, ali on nam je, kako je rekao, ne smije davati izjave, te da se moramo obratiti nadležnima.

Ovim povodom oglasio se i kalesijski načelnik Sead Džafić:

– Poštovani građani Kalesije, posebno mještani Petrovica Gornjih, koji mi pišete i koji šaljete ove fotografije, želim da kažem da ja kao načelnik ali i Općina Kalesija nismo upoznati sa sječom drveta na izletištu Pješavica. Naime šume su u nadležnosti JP Šume Tuzlanskog kantona i oni su odgovorni za ovaj čin. Ja kao načelnik Općine zajedno sa inspektorima i nadležnim u službi ću već sutra poslati dopis na adresu Šuma TK i tražiti pojašnjenje za sječu drveta na Pješavici u MZ Petrovice, napisao je na svom FB profilu kalesijski načelnik Džafić.

IZ JP Šume Tuzlanskog kantona još se nisu oglasili ovim povodom. Barem na njihovoj zvaničnoj web stranici nema nikakvog saopštenja u vezi sa ovim slučajem.

Masovna sječa šume na lokalitetu Pješavica ne tiče se samo mještana Petrovice, već svih nas i zato nadležni moraju reći o čemu se radi.

(Kalesijske-novine)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...