Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

LJUBAV: Amela i Elvir Mehmedović napustili Austriju i vratili se u Kalesiju kako bi pokrenuli biznis

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije vrate u Kalesiju i tu pokrenu vlastiti biznis.

Amela Mehmedović rođena je 1998.godine u kalesijkom naselju Rainci Gornji u zaseoku Pjanići odakle je sa devet godina sa porodicom preselila u Austriju.

U Raincima Gornjim sam završila tri razreda a zatim sam školovanje nastavila u Austriji gdje sam završila i trgovačku srednju školu i odmah se zaposlila, kazala nam je Amela.

Ona ističe da je prilikom dolaska na godišnji odmor 2016.godine u Kalesiji upoznala Elvira te su razmijenili brojeve telefona i počeli su da se dopisuju. Datum prvog dopisivanja i upoznavanja računaju i kao datum početka njihove ljubavi.

Dolazila sam ja sa roditeljima u Bosnu i Hercegovinu i našu Kalesiju, ali od 2016.godine jedva sam čekala odmor ili neki praznik da dođem i da se vidim sa Elvirom. Dolazio je i on kod mene u Austriju upoznao se sa mojim roditeljima i prijateljima, groz smijeh nam priča Amela.

Svoju vezu, krunisali su brakom 2018.godine, a nedugo naklon toga Elvir zajedno sa suprugom iz Kalesije seli u Austriju.

U Sapni sam imao zlatarsku radnju i uporedo prodavao sam parfeme, to sam sve zatvorio i otišao sam sa suprugom u Austriju. Položio sam jezik, pronašao posao, ali sam uvijek žudio i patio za Bosnom. O tome sam više puta razgovarao sa suprugom koja je odrasla u Austriji i kojoj je ta država domovina. Imala je razumijevanja i kada sam je „gušio“ pričom o ribolovu na Drini, izlascima i kafama u Kalesiji društvu i svemu onome što me pratilo kroz odrastanje u mom gradu, riječi su Elvira Mehmedovića.

Prema njegovim riječima supruga je vidjela da mu nedostaje sve to, pa je odlučila da napusti svoj posao i da svoj život nastave u BiH, tačnije u Kalesiji gdje su uz pomoć porodice otvorili zlatarsku radnju i gdje zajedno rade i dočekuju mušterije.

Malo mi je teže da se uklopim, ali tu smo sada. Prijavila sam svoj boravak u Kalesiji s obzirom da sam državljanka Austrije i čekam proceduru oko papira da se to sve završi. Tu smo, zajedno smo i to je jako bitno jedno drugom smo podrška, ističe Amela.

Također nam govori da je prilikom donošenja odluke da napusti Austriju imala veliku podršku roditelja koji su joj rekli da slijedi svoje snove i svoju ljubav.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Svoju radnju, kako je nazvaše „oazu mira“ smjestili su u samom centru Kalesije gdje prodaju nakit, satove, parfeme ali isto tako vrše otkup lomljenog zlata, uz poruku da se i u Bosni i Hercegivini može raditi i zaraditi dovoljno za život.

Pozvali su i druge koji „pate“ za domovinom da dođu i da slijede svoje srce i pomognu Bosni i Hercegovini a također i da nađu svoj mir.    

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...

Izdvojeno

Jovan Todić iz Osmaka navodno uposlenik firme “Zvornik putevi”, ovih dana je putem svog facebook profila u više navrata veličao četništvo i svojim komentarima...