Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Ministar obrazovanja i nauke TK sa poslanicima u Skupštini posjetio MSŠ i OŠ Kalesija

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović danas je zajedno sa poslanicima u Skupštini TK Hasibom Kurtić i Midhatom Čauševićem te sa vijećnikom u Općinskom vijeću Kalesija Fadilom Alićem posjetio MSŠ i OŠ Kalesija.

Tema sastanka sa direktorima Mirzom Isanovićem i Mirsadom Pezićem bila je realizacija projekata koje je Vlada Tuzlanskog kantona pokrenula,a tiče se ove dvije obrazovne ustanove.

Mješovita srednja škola Kalesija susreće se sa mnogim poteškoćama, posebno kada je u pitanju krov i mokri čvorovi. Kao ministar u Vladi TK pokrenuo sam mnoge projekte, a među njima svakako su i značajna sredstva za ovu školu, a moram eći da je najviše za to urgirala poslanica u Skupštini TK Hasiba Kurtić, koja je tražila sredstva za Kalesiju, kazao je ministar Ahmed Omerović.

On je pohvalio i sam menadžment MSŠ Kalesija koji je uspio i da preko projekata obezbjedi određena novčana sredstva sa nivoa Federacije BiH.

Prema riječima Mirze Isanovića direktora u MSŠ Kalesija, oni su uspjeli da preko Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice obezbjede oko 400.000 KM, te je za realizaciju tih projekata neophodno i učešće Vlade TK od 15 %, što je ministar Omerović i obećao da će učiniti.

Početak radova na sanaciji kompletnog krova MSŠ Kalesija, mokrih čvorova, učionica koje su pretrpjele štetu tokom prodiranja vode sa krova i uređenje pristupnog puta zajedno sa parking prostorom trebalo bi započeti početkom jula mjeseca ove godine a završetak radova do početka nove školske godine.

Isanović se zahvalio ministru obrazovanja i nauke TK, ali i ministru Edinu Ramiću bez čije pomoći sigurno ovi projekti ne bi završili u Kalesiji.

Ministar Omerović je nakon MSŠ Kalesija obišao i Osnovnu školu gdje se sastao sa direktorom Miradom Pezićem sa kojim je razgovarao o projektu toplifikacije ove ustanove ali i o izgradnji fiskulturne sale.

Vlada TK na čelu sa premijerom odvojila je 5 miliona KM za pet škola kako bi izvršili utopljavanje i kako bi učenici imali bolje uslove za boravak u samoj školi. U mom mandatu pokrenućemo aktivnosti kako bi uradili fiskulturnu salu za učenike Osnove škole u Kalesiji, kazao je ministar Ahmed Omerović.

Ministar sa preciznošću nije mogao reći o kojem iznosu je riječ kada je u pitanju OŠ Kalesija, ali je istakao da su to velika sredstva i da će ona uskoro biti operativna.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Utopljavanje ovog objekta i rješenje za mokre čvorove uveliko bi nam pomoglo kada je u pitanju odvijanje nastave i sama ušteda u grijanju. Nadam se da će i obećanje o fiskulturnoj sali doći na red jer to zaista dugo čekaju učenici ali i profesori, kazao je direktor OŠ Kalesija Mirsad Pezić.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...