KONTAKT
Početna Izdvojeno Nezadovoljstvo zbog odluke Uprave: Šta traže radnici Površinskog kopa Dubrave?

Nezadovoljstvo zbog odluke Uprave: Šta traže radnici Površinskog kopa Dubrave?

od redakcija

Jedna grupa radnika Površinskog kopa Dubrave jutros u 7 sati radničkim neposluhom izrazila je nezadovoljstvo zbog odluke Uprave Rudnika uglja  ”Kreka” Tuzla, da se od 1. maja na kopu Dubrave provodi osmosatno radno vrijeme.

Naime, rudari na ovom kopu već godinu dana rade 12-osatno radno vrijeme i žele da se ta praksa nastavi, jer im je posebno sad u vrijeme poskupljenja energenata radno vrijeme od 12 sati ekonomski isplativo. Kako tvrde iz strukovnog sindikata radnika PK Dubrave, pored ovog zahtjeva, traže i povećanje plate od 30 posto. Zahtjeve su danas uputili Upravi Rudnika ”Kreka” Tuzla, a odgovor kako kažu očekuju do 1. maja. Ukoliko im se ne udovolji, od 1. maja 150 radnika, koliko ih danas okuplja ovaj Sindikat, nastavit će sa radničkim neposluhom.

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije rudnika uglja Kreka u Tuzli i Upravni odbor Sindikata radnika rudnika Federacije BiH ne podržava zahtjev ove grupe radnika da se nastavi sa radom od 12 sati, smatraju da treba imati jedinstven obrazac, po pitanju radnog vremena, ističući da su u nekim davnim vremenima u vrijeme sindikalnih borbi, ljudi gubili živote boreći se za osmosatno radno vrijeme.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.