Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kalesijske Teme

Obilježen Dan Općine Kalesija, dodijeljena priznanja, otvorena „Spomen soba“

Veliki broj delegacija položio je danas cvijeće na centralno spomen obilježje u centru Kalesije u okviru 23.maja Dana oslobođenja ovoga grada od agresora, odnosno Jugoslovenske narodne armije.
Cvijeće je položio općinski načelnik Sead Džafić, zatim predsjedavajući OV Kalesija Fadil Alić, Edin Ramić federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe, zatim delegacije Skupštine TK, predstavnici političkih partija, boračkih i nevladinih organizacija.
Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe, načelnik Sead Džafić zajedno sa Arthurom Cantieniem počasnim građaninom Kalesije otkrio je spomen ploču na kojoj su ispisani datumi i godine bratimljena naše općine sa Zugom, ali i općinom Gaziosmanpaša u Turskoj.
Nakon toga, načelnik i predsjedavajući OV Kalesija Fadil Alić otkrili su i Gradski sat koji je poklon grđanima Kalesije u povodu ovog bitnog datuma.
U sali Bosankog kulturnog centra „Alija Izetbegović“ upriličena je i svečana akademija na kojoj je prigodnim referatom prisutne o agresiji i o odbrani Kalesije govorio profesor Sead Selimović koji je šef odsijeka za historiju na Filozofskom fakultetu u Tuzli.
Selimović je govorio o svakom datumu, posebno koji se ticao naše općine i odbrane, istakavši da bitku na Bijeljevcu treba izučavati i da je treba uvrstiti u bitne datume za obilježavanje u Tuzlanskom kantonu jer je tu odbranjena Tuzla i BiH, a zatim su snage Armije RBiH počele sa oslobađanjem Kalesije da bi ona 23.maja postala prvi oslobođeni grad u BiH.
Na Svečanoj akademiji načelnik je Edinu Ramiću, federalnom ministru uručio i najveće općinsko priznanje, „Medalja sa zlatnim grbom“, za sve ono što je učinio za svoj kraj, odnosno Kalesiju, dok su „Plakete sa zlatnim grbom“ uručene predstavnicima KUD-a „14.maj“ iz Tojšića koji su postali prvaci BiH u folkloru, Merimi Osmanović koja je osvojila dvije bronzane medalje na Specijalnoj olimpijadi u Austriji te Šefiku Imamoviću, odnosno ŠF „Respect“ Kalesija.
Također priznanje „Počasni građanin Kalesije“ uručeno je Arthuru Cantieniu iz grada Zuga, koji se zahvalio na ovako bitnom priznanju ističući da će tu uvijek biti za pomoć i pozitivno predstavljanje ovoga grada.
Na Akademiji su se predstavili i učenici OŠ Kalesija sa recitalima o domovini, kao i članovi GKUD-a „Halisije“, a prisutne sa sevdalinkama su počastili Ramil Salkić te učesnik Valentino zvijezda Eldin Barčić.
Nakon akademije, svečanim presijecanjem vrpce od strane načelnika Seada Džafića i generala Mirsada Gutića građanima naše općine je data na korištenje i Spomen soba „Kalesijskim herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata“.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...