Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Obilježen Dan Općine Kalesija

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti najboljim sinovima Bosne i Hercegovine koji su živote dali u odbrani Kalesije, danas je obilježen 23.maj Dan Općine Kalesija.

Pored delegacije Općine Kalesija koja je predvođena načelnikom Seadom Džafićem, cvijeće su položili i predstavnici Općinskog vijeća Kalesija na čelu sa predsjedavajućim Damirom Džafićem, delegacija Skupštine TK na čelu sa predsjednikom Žarkom Vujovićem, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, predstavnici Ambasade Turske u BiH, poslanici u Skupštini, gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić, predstavnici PU i PS Kalesija, predstavnici Medžlisa IZ, članovi boračkih organizacija i udruženja, predsjednici i članovi političkih stranaka i partija kao i drugi građani.

U programu obilježavanja na Centralnom spomen obilježju svoj doprinos je dao i Mustafa Isaković koji je izveo kasidu „Devet heroja“, članovi Dramskog studia „Ankata“, GKUD-a „Halisije“ iz Kalesije kao i najmlađi polaznici predškolske ustanove „Vedi princ“ Kalesija i „Vezeni most“.

U prostorijama BKC-a „Alija Izetbegović“ održana je Svečana akademija posvećena Danu oslobođenja Kalesije, na kojoj su govorili općinski načelnik Sead Džafić, predsjedavajući OV Kalesija Damir Džafić, u ime Vlade Tuzlanskog kantona ministar za rad socijalnu politiku i povratak Fadil Alić te u ime nagrađenih osoba Refik Musić-Rile.

Ovo je dan oslobođenja, dan slobode. Prije trideset i jednu godinu Kalesija je oslobođena od agresora i to je bio vjetar u leđa svim jedinicama Armije da krenu u odbranu i oslobođanje svojih gradova od agresora i lokalnih četničkih formacija. Mi smo bili bedem odbrane ne samo Kalesije nego i Tuzle i BiH, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On se zahvalio i građanima koji su danas došli da odaju počast i priznanje svima onima koji su živote ugradili u temelje države.

Prigodnim referatom o odbrani Kalesije obratio se predsjedavajući vijeća Damir Džafić istakavši da je agresija na Kalesiju i njene građane krenula u martu ubistvom policajaca, zatim ubistvom prvih civila u maju mjesecu. Predsjedavajući se u svom obraćanju dotakao i bitke na Bijeljevcu, kao i drugih akcija hrabrih pripadnika časne Armije koja je za nepunih 12 dana uspjela da oslobodi Kalesiju i neprijatelju nanese veliki poraz i sruši snove o spajanju sa jedinicama JNA na Dubravama i drugim mjestima.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona građanima Kalesije i prisutnima na Akademiji obratio se minsitar Fadil Alić koji je istakao bitnost očuvanja sjećanja na događaje iz 1992.godine, rekavši da bi oni trebali da se izučavaju u obrazovnim ustanovama jer su istiniti i kao takvi relevantni za izučavanje.

Na Akademiji su uručena i najveća općinska priznanja „Medalja sa zlatnim grbom“ Zuhdiji Kariću, te „Plaketa sa zlatnim grbom“ firmi Rile promet iz Memića.

U ime nagrađenih obratio se Refik Musić direktor i vlasnik kompanije „Rile promet“ rekavši da je počastvovan ovim priznanjem koje je nagrada za njegov rad i ono što je napravio u Kalesiji.

U vrijeme kada mnogi govore o negativnostima u društvu, ja kao nagrađeni želim da istaknem i ono pozitivno i što je lijepo. Želim da kažem da sam kao privrednik uvijek imao podršku načelnika i cijele administracije. Ukoliko želite da investirate u Kalesiju, dođite i sigurno ćete biti zadovoljni brzom rješavanja vaših problema, kazao je Musić.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nakon Akademije u zgradi Općine Kalesija upriličen je i sastanak načelnika i pomoćnika sa članovima Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem.

Načelnik Džafić za nas je imao konkretne prijedloge šta je ono što je prioritetno za rješavanje, a to su završetak radova na izgradnji Gradske dvorane, Ambulanta Tojšići i zgrada za predškolsku ustanovu. Mi ćemo se truditi kroz programe Vlade TK da podržimo ove projekte i da se oni završe, kazao je premijer Vlade TK Irfan Halilagić.

On je istakao da je cilj Vlade na čijem je on čelu ravnomeran razvoj svih lokalnih zajednica kao i rješavanje velikih infrastrukturnih projekata koji će donijeti dobro građanima.  

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...