Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kalesijske Teme

Obilježena 25.godišnjica bitke na Bijeljevcu u Miljanovcima

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju u Miljanovcima počelo je obilježavanje Dana ove MZ, kao i proslava pobjede nad daleko nadmoćnijim neprijateljem koja se “odigrala” prije tačno dvadeset pet godina.
Naime, pripadnici Armije RBiH su 17.maja 1992.godine na Bijeljevcu nanijeli veliki poraz JNA i lokalnim Srbima koji su pokušali da se spoje sa Aerodromom u Dubravama čime bi sasvim sigurno zauzeli i Tuzlu.
Cvijeće je položila delegacija Općine Kalesija, zatim predstavnici MZ Miljanovci, predstavnici boračkih udruženja, Nezavisne liste Sead Džafić te MO SDA Miljanovci.
“Žao mi je što danas ovdje nije pola Kalesije da se prisjetimo ove bitke. Ja molim profesore da naredne godine ovdje dovedu učenike i da im kažu šta se to dešavalo ovdje 1992.godine. Tada su naši vojnici pokazali svoju snagu i nanijeli su poraz onima koji su pokušali da zauzmu našu Kalesiju”, rekao je načelnik Džafić.
General Mirsad Gutić kazao je za naš portal da je ovo jedna od najznačajnijih bitki na ovom području i riječ je o bitci koja je spasila BiH.
O bitci govorio je i književnik i pisac Mehmed Đedović koji je kazao da bi volio da ovakvim obilježavanjima prisustvuje veliki broj onih koji su taj dan stali ispred agresora i koji su spriječili dalje napredovanje jedinica JNA ka Bošnjačkim teritorijama.
Nakon polaganja cvijeća upriličena je i svečana sjednica Vijeća MZ Miljanovci gdje su najzaslužnijim dodijeljena i priznanja.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...