Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Obilježena godišnjica bitke na Bijeljevcu, 17.maja 1992.godine zaustavljen agresor u Miljanovcima

Otkrivanjem obnovljene spomen ploče na rječici Bijeljevac u MZ Miljanovci danas je obilježen  17.maj Dan pobjede nad agresorom na ovom području i zaustavljanja tzv. Vojske RS-a i JNA.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića cvijeće su položili i odali počast poginulim borcima i šehidima Armije RBiH, savjetnik Rusmir Hasanović, šef Službe za komunalne poslove i civilnu zaštitu Ismet Mešić, šef u Službi za prostorno uređenje geodetsko i imovinsko-pravne poslove Zijad Kulanić i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić.

Cvijeće su položili te odali počast i predstavnici Vijeća MZ Miljanovci, boračka udruženja i organizacije te predstavnici javnog, kulturnog i političkog života općine Kalesija.

Na ovom mjestu u Miljanovcima odbranjena je Kalesija i mogu slobodno da kažem Bosna i Hercegovina. Starije generacije znaju kakva se ovdje bitka dogodila, a mlađe generacije trebamo dovoditi na ovu rječicu i učiti ih pravoj historiji i pričati im priče o hrabrosti naših boraca i borbi za slobodnu domovinu, kazao je u svom obraćanju savjetnik općinskog načelnika Rusmir Hasanović.

17.maja 1992.godine na ovom mjestu zaustavljena je četvrta vojna sila, nanijeli smo velike gubitke agresoru, a naša pobjeda dala je vjetar u leđa borcima Armije RBiH u drugim gradovima da krenu sa odbranom svojih mjesta i mi smo pokazali da je moguće pobijediti, kazao je predsjednik Vijeća MZ Miljanovci Ekrem Hasanović u svom obraćanju.

On se zahvalio donatorima i načelniku Seadu Džafiću koji su pomogli da se obnovi spomen obilježje i da se uredi plato ispred istog.

U sklopu obilježavanja Dana MZ, održana je i Svečana sjednica na kojoj su dodijeljne zahvalnice onima koji su pomogli rad ove MZ, ali i osobama koje su obnašale funkciju predsjednika u prethodnim periodima.

Posebna zahvalnica uručena je bosanskohercegovačkom glumcu i dramskom piscu Josipu Pejakoviću koji je govorio stihove o Bosni čime je uveličao obilježavanje ovog bitnog dana za Miljanovce, ali i za općinu Kalesija.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...