Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Održana promocija knjige „Ubijeni i protjerani“ prof. dr. Seada Selimovića

U velikoj sali kalesijskog BKC-a, okviru manifestacije „Dani Povelje 2022“, koju organiziraju JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i BZK Preporod Kalesija, održana je promocija nove knjige prof. dr. Seada Selimoviuća „Ubijeni i protjerani – Promjene u etničkoj strukturi stanovništva Bosanskog podrinja od 1991. do 2013. godine pod utjecajem rata protiv Bosne i Hercegovine”.

Izdavač knjige je Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla.

Osim autoraa, o knjizi su govorili i prof. dr. Senaid Hadžić, prof. dr. Izet Šabotić i mr. Jasmin Jajčević.

Svi promotori su istakli važnost ove knjige. Prof. dr. Senaid Hadžić i prof. dr. Izet Šabotić su govorili o tome da je velikosrpskoj politici posebno bilo važno Bosansko podrinje jer im je bio cilj da izbrišu Drinu kao granicu između Bosne i Srbije. Hadžić je istakao da ova knjiga dokazuje da su isti principi i ciljevi velikosrpske politike bili i u 19. vijeku i 90-tih godina minulog vijeka.

– I u 19. vijeku su govorili da muške treba ubijati, a djecu i žene gole i bose pustiti. To smo najbolje vidjeti na primjeru Srebrenice, kada su srpski agresori odvajali odrasle muškarce od žena i djece, naglaasio je prof. dr. Senaid Hadžić .

Mr. Jasmin Jajčević je kazao i da je knjiga izazvala veliku pažnju u naučnim krugovima.

Na kraju se obratio i autor knjige.

– Knjigom sam prikazao kako se agresijom, genocidom nad Bošnjacima, ubijanjima, protjerivanjem, logorima i silovanjima došlo do sadašnjeg stanja. Primijetio sam da mnogi historičari, zbog straha ili nezamjeranja, izbjegavaju da se bave ovim temama. Meni je  bio cilj da ovom knjigom dam dijagnozu stanja u Bosanskom podrinju, pogotovo kada je riječ o promjenama u etničkoj strukturi stanovništva ovog kraja, a sada je na političarima da rade svoj posao. Krenuo sam od opisa stanja u Bijeljini jer je ona bila proba za agresiju na cijelu Bosnu i Hercegovinu i za genocid nad Bošnjacima. Kada pročitate knjigu, vidjet ćete da u Bosanskom podrinju ima oko 40 naselja bez i jednog stanovnika, kazao je, između ostalog, autor knjige prof. dr. Sead Selimović.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Recenzenti knjige su prof. dr. Adnan Velagić, prof. dr. Senaid Hadžić i prof. dr. Izet Šabotić, a urednici su  mr. Jasmin Jajčević i mr. Omer Zulić. .

Fahrudin Sinanović, moderator promocije, na početku je naglasio da je Kalesija prva u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, manifestacijom Dani Povelje, počela da obilježava 29. avgust, dan kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina bana, jedan od najznačajnijih dokumenaataa u povijesti Bosne.

Autor knjige prof. dr. Sead (Mehmed) Selimović rođen je 1963. u Babinoj Luci – općina Kalesija.

Osnovnu školu završio je u Tojšićima, a srednju (gimnaziju) i Filozofski fakultet u Tuzli. Magistrirao je 2003. a doktorirao 2007. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Radio je u Osnovnoj školi ”Tojšići” te Arhivu Tuzlanskog kantona u Tuzli. Od 2004. godine radi na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, na užoj naučnoj oblasti Savremeno doba.

Član je Odbora za historijske nauke Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kao autor i koautor je objavio je 120 stručnih i naučnih članaka, 9 knjiga, 5 priručnika, 32 prikaza. Bio je učesnik i član org.odbora više stručnih i naučnih skupova međunarodnog karaktera.

Autor je izložbi i član redakcije više časopisa iz oblasti historije. Glavni je i odgovorni urednik Časopisa Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, Historijski pogledi, koji je indeksiran u 37 međunarodnih bibliografskih i naučnih baza. Učestvovao je u više međunarodnih naučnih projekata i bio urednik i promotor više stručnih i naučnih publikacija. Recenzirao je 120 članaka i 18 knjiga.

Bio je mentor pri izradi brojnih magistarskih i doktorskih radova. Također, bio je voditelj poslijediplomskog studija na Odsjeku za historiju, studijski program “Novi vijek i Savremeno doba” te voditelj drugog ciklusa studija za grupaciju društvenih nauka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Trenutno radi u zvanju vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Od 2015. godine je voditelj Odsjeka za historiju, te voditelj trećeg ciklusa (doktorskog) studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...