Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kalesijske Teme

OŠ Tojšići prva na memorijalnom šahovskom turniru “Almir Javrić” u Kalesiji

U prostorijama Osnovne škole u Kalesiji danas je održan dvadeseti po redu memorijalni šahovski turnir “Almir Javrić”.

Na turniru učešće je uzelo svih pet osnovnih škola sa područja naše općine, a turnir je proglasio otvorenim načelnik Sead Džafić koji je povukao i prvi potez na ovom memorijalu.
“Meni je zaista drago kada vidim ovoliki broj djece koja vole šah. Ja šah nikada nisam igrao, ali smatram da osobe koje igraju šah su nadarene i talentovane. Ja bi zaista volio da oformimo jednu ekipu koju bi ja finansirao i koja bi se takmičila u cijeloj BiH”, rekao je Džafić prilikom otvaranja turnira.
O bitnosti održavanja ovakvih turnira govorio je i predsjednik Sportskog saveza Kalesije, Muhamed Avdić koji je kazao da je načelnik “otvoren” za saradnju sa svim kolektivima i da ima razumijevanja za sport i za ovakve memorijale.
On je učenike pozvao da kroz igru, šahovsku živi sjećanje na Almira Javrića koji je bio izuzetan šahista i odličan student.
Sa dosta emocija o Almiru Javriću govorio je njegov otac Suljo, dugogodišnji predsjendik Organizacije poropdica poginulih boraca i šehida.
“Almir je bio najbolji pionir u šahu u bivšoj Jugoslaviji, bio je dobar i student bio je na drugoj godini elektrotehničkog fakulteta, kada je uzeo pušku da brani domovinu. Poginuo je na obroncima Majevice 22.marta 1995. godine, ali kroz ovaj turnir živi i živjet će sjećanje na njega”, govori za Infoplus Suljo Javrić.
Kada je u pitanju pojedinačna konkurencija na ovom šahovskom turniru, prvo mjesto pripalo je Emiru Hujduru iz Osnovne škole Tojšići, dok je drugo mjesto osvojila njegova sestra Ramiza. Treće mjesto uzeo je Ramo Jahić iz Osnovne škole Memići.
U ekipnom poretku najbolji šahisti su predstavnici OŠ Tojšići, zatim OŠ “Memići”, OŠ Gornji Rainci, OŠ Vukovije te OŠ Kalesija.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...