Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kalesijske Teme

Počasni građanin Kalesije Arthur Cantieni posjetio našu općinu

U povodu Dana općine Kalesija, načelnik Sead Džafić ugostio je danas Husu Đedovića predsjednika Udruženja građana “Zug-Kalesija”, kao i Arthura Cantienia koji je Odlukom Općinskog vijeća Kalesija proglašen i počasnim građaninom.
Sastanku su prisustvovali i pomoćnici načelnika, a tema razgovora bila je pomoć Zuga Kalesiji u proteklom periodu, kao i planovi za narednu saradnju i pomoć.
“Od rata pa do danas mi u Zugu imamo sve podatke koliko smo pomogli Kalesiju. Ja mogu a kažem da sam sretan jer je sadašnji načelnik Sead Džafić odlučio da zajendo sa vijećem za počasnog građanina izabere upravo Arthura Cantienia koji je zaista veliki prijatelj naše općine i koji je nebrojeno puta prikupljao pomoć za naše sugrađane, a čak je iz ličnih sredstava dao 5.000 franaka za opremanje stambenih jedinica u Jeginovom Lugu”, rekao je Huso Đedović predsjednik Udruženja građana “Zug-Kalesija”.
Đedović je načelnika upoznao sa donacijama koje su pristigle u prethodnom periodu kao što je pomoć vatrogascima u opremi, dušeci za spašavanje prilikom požara, motokultivatori, pumpe za vodu, oprema za škole kao i za Dom zdravlja i UKC Tuzla.
“2012. godine Kalesija je od bratimljene općine Zug dobila na poklon “Srebrenu plaketu”, međutim imam saznanja da tog poklona nema u zgradi općine i da je “zagubljen”, istakao je Đedović koji je kritizirao i one koji su općini Zug poklonili stol koji se raspao, pa su Rusmir Hasanović i Mensur Hajdarević to morali prepravljati kako bi se spasio “obraz” nadležnih u općini Kalesija.
Sead Džafić je kazao da “Srebrenu plaketu” nije zatekao u zgradi općine i da će sve učiniti kako bi ona bila pronađena i vraćena građanima. Također se zahvalio Husi Đedoviću kao i Arthuru Cantieniu na dosadašnjoj pomoći, te ih je zamolio ukoliko postoji mogućnost da grad Zug Kalesiji donira traktore, koji bi se zimi koristili za čišćenje snijega,a ljeti za oranje i spremanje državnog poljoprivrednog zemljišta za sjetvu odakle bi se pomagali socijalno ugroženi.
Na prijemu se razgovaralo i o Gradskoj dvorani, odnosno njenom osposobljavanju. Općina Zug je do sada u ovu dvoranu uložila 50.000 franaka, te su obećai i dalje pomagati.
Na kraju načelnik Sead Džafić zajedno sa predsjedavajućim OV Fadilom Alićem gostima je pokazao i ploču ispred zgrade općine na kojoj je ispisano ime Zuga kao bratimljene općine.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...