Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Počelo obilježavanje Dana MZ Tojšići

Posjetom spomen obilježjima i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima MZ Tojšići počelo je obilježavanje dana ove mjesne zajednice.

Centralna aktivnost obilježavanja upriličena je u centru ovog naselja gdje je podignuto spomen obilježje svim poginulim borcima i šehidima koji živote dadoše u odbrani domovine.

Dan MZ je prilika da se prisjetimo svih aktivnosti koje su rađene u proteklu godinu dana. Moram da kažem da sam zadovoljan onim što je urađeno jer je veliki spisak provedenih projekata u saradnji sa Općinom Kalesija, kazao je predsjednik Vijeća MZ Tojšići Mujo Kadić.

Kadić je kazao da ove godine obilježavanje Dana MZ protiče bolje nego prethodnih godina, pohvalivši i svoje sugrađane koji su se uključili u određene aktivnosti, a pohvalio je i menadžment osnovne škole jer su na spomen obilježje doveli učenike kako bi čuli o hrabrim vitezovima i „Zlatnim ljiljanima“ koji su branili ovu državu.

Pored predsjednika Kadića, prisutnima se obratio i mjesni imam Sulejman Muhamedbegović koji je istakao da je u vrijeme agresije na našu domovinu vjera bila pokretač svih aktivnosti ne samo u Tojšićima nego i na linijama odbrane širom BiH.

Čuvajmo sjećanje na naše šehide i poginule borce, ali isto tako pričajmo o njihovoj hrabrosti jer samo tako ćemo sačuvati našu historiju poručio je mjesni imam Muhamedbegović.

Sa dosta emocija govorio je Šemsudin Nasupović jedan od direktnih učesnika u odbrani domovine ali prije svega Kalesije.

Poznato je da su Tojšićani pružili nama dobrodošlicu kada nas je agresor protjerao sa naših ognjišta, to im nećemo zaboraviti. Hoću da kažem da mladima treba govoriti istinu o zločinima koji su počinjeni nad nama, trebaju da znaju za žive lomače u Hemlijašima, Snagovu, Foči, za zločine u Ahmićima, logore u Hercegovini, Prijedoru, Podrinju, silovanja, genocid u Srebrenici ali i da znaju za svako nevino ubijeno dijete od Kalesije do Tojšića koje su zločinci ubijali kada su išli u školu, igrali se ispred svojih kuća samo zato što su Bošnjaci. Mladi trebaju da znaju da nam niko neće dati nešto onako, trebamo se izboriti, jer bez borbe i uloženog truda nema ni porodice, ni mjesne zajednice ni države, kazao je Nasupović.

Prisutnim mještanima obratio se i sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović rekavši da će u narednim danima biti započeti radovi na uređenju korita rijeke Gribaje, sanacija klizišta u Tojšićima, da će biti raspisan javni poziv za krov i stolariju u mjesnoj ambulanti, kao i mnogi drugi projekti koji će dobro donijeti  stanovnicima Tojšića.

On je svima čestitao Dan MZ rekavši da ovakvi dani trebaju da budu prilika kada će se širiti poruke prijateljstva, mira, ljubavi, dani kada će rasti patriotizam i povećati se ljubav prema državi Bosni i Hercegovini. 

Također, Tosunbegović se prisjetio i ratnih dana koje je proveo u ovoj MZ istakavši da su u ovom naselju doneseni mnogi planovi za obranu od agresora, ali isto tako tu su stasali hrabri borci, omladinci i heroji. 

Obilježavanje Dana MZ Tojšići nastavlja se sutra kada će biti upriličen godišnji koncert kulturno-umjetničkog društva „14.maj“.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...