Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

U Kalesiji obilježen 9.maj

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Kalesija danas je obilježen 9.maj Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

Delegacije antifašista, Općine Kalesija i predstavnici političkih stranaka prvo su položili cvijeće na spomenik poginulim borcima iz NOR-a, kao i ubijenim borcima i šehidima Armije RBiH na centralnom spomen obilježju u centru Kalesije nakon čega je održana i Svečana akademija u BKC-u „Alija Izetbegović“.

Fašizam još uvijek nije pobijeđen i vidimo da se on vraća na tlo Evrope. Siguran sam da ima dovoljno antifašista koji će stati u odbranu mira, sloboda i svih naroda i narodnosti, rekao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Sejfo Softić u svom obraćanju.

U ime općinskog načelnika prisutnima se obratio Mujo Tosunbegović istakavši da se ne smiju zaboraviti uspjesi antifašista u Drugom svjetskom ratu, ali isto tako ne smiju se zaboraviti uspjesi Armije RBiH i njenih najhrabrijih sinova „Zlatnih ljiljana“ koji su također se borili protiv fašizma, nacionalizma i četništva na ovim prostorima i gdje su pobijedili.

Na Svečanoj akademiji posvećenoj Danu pobjede nad fašizmom, Danu Evrope i Danu zlatnih ljiljana govorio je i istaknuti profesor Sead Selimović koji je prisutne upoznao sa svim pobjedama antifašista i sa dešavanjima u svijetu gdje je kazao da će opet antifašisti upisati pobjedu, jer zlo nikada nije pobijedilo.

Svoj doprinos obilježavanju 9.maja dali su i mališani i mališanke iz predškolske ustanove „Vedi princ“ koji su svojim igrokazima i recitalima jasno rekli da žele mir.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...