Društvene mreže

Unesite traženi pojam

Kolumna

Dodikova mobilizacija

Zna li Milorad Dodik da se pod pojmom mobilizacije podrazumijeva čin okupljanja i dovođenja vojne sile i zaliha u stanje spremnosti za rat?

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kad iscrpi sve uvrede protiv Bošnjaka i rušenje države Bosne i Hercegovine, onda prelazi na teren prijetnji i obećava da jednim pozivom može mobilizirati Srbe i formirati vojsku u Republici Srpskoj. Tako bi on, kako kaže, branio taj entitet (od koga?), ali je nešto drugo posrijedi. To je, po nekim mišljenjima, dio plana o otcjepljenju RS-a od Bosne i Hercegovine koji ima i svoj vojni dio sa tzv. srpskom vojskom, u slučaju da secesija ne bude mirna. Dok druge optužuje da bi zarad svojih interesa žrtvovali mir, dotle on u glavi ima ratnu opciju samo da bi pripajanjem RS-a Republici Srbiji napravio veliku Srbiju nauštrb BiH.

POTPUNO NEZNANJE

Da li bi se bahati Dodik usudio da izazove novi rat na ovim prostorima? To je nemoguća misija, ali on je već pokazao da je spreman za sve ili, možda, barem donekle zna dokle može ići u svojim prijetnjama. Na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u kasarni Kozara u Banjaluci 13. maja 2019. obećao je da će više od polovine stroja Trećeg počasnog puka biti obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, ali godinu kasnije to se nije dogodilo, niti će se dogoditi. Pomenuti puk dio je Oružanih snaga BiH i njegovi pripadnici imaju istu uniformu kao i svi drugi, jer je tako zakonom određeno, a dužnost komandanta puka je da to puštuje i njega Dodik, premda član Vrhovne komande, ne može prisiljavati da to krši.

Na pomenutoj svečanosti Dodik je izgovorio još jedan apsurd tvrdeći da je vrhovna komanda Trećem puku, koji baštini tradicije VRS-a, u Banjaluci, misleći na entitetsku vlast. Time je, vjerojatno, htio da zadivi bivšeg ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i načelnika Ganeralštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, koji su prisustvovali svečanosti, pogotovo što je general na početku svoje karijere službovao u Banjaluci. Po Zakonu o odbrani BiH ovaj puk je prvo potčinjen Komandi Šeste pješadijske brigade, a onda Operativnoj komandi OSBiH u Sarajevu. Međutim, često se dešava da se Trećem puku imputira nadležnost koju on nema, vjerojatno zbog toga što taj puk u svom nazivu ima “Republika Srpska” pa ga u Banjaluci pojedinci svojataju kao da je entitetski. Dodik je čak otišao i korak dalje pa je ustvrdio da je pomenuti puk garant opstanka srpskog naroda i Republike Srpske na ovim prostorima. Tu je on pokazao potpuno neznanje, jer kako formacija koja ima 50-ak ljudi sa oružjem za počasti može biti jamac opstanka jednog entiteta kad postoje zajedničke Oružane snage BiH koje su po Ustavu jedini garant opstanka svakog naroda i svih građana i države u cjelini.

Kad je izjavio da bi za kratko vrijeme mogao pozvati ljudstvo i formirati vojsku RS-a, Milorad Dodik nije precizirao – koga bi mobilizirao? Po svemu sudeći, imao je u vidu entitetsku policiju koju je nedavno naoružao sa 2.500 automatskih pušaka kalibra 7,62 mm, a uvježbava je u bivšoj kasarni JNA Zalužani kod Banjaluke. Policija RS-a raspolaže sa desetak višenamjenskih oklopnih terenskih vozila “despot”, sa pogonom na sva četiri točka, sa brzinom od 120 km na sat, na koja se mogu staviti različite vrste naoružanja. Tehnički remont u Bratuncu napravio je “despot” na temelju licence istog takvog tipa vozila pod imenom “lazar” koji se u Velikoj Plani proizvodi za potrebe Vojske Srbije.

SAMOVOLJA

Zna li Milorad Dodik da se pod pojmom mobilizacije podrazumijeva čin okupljanja i dovođenja vojne sile i zaliha u stanje spremnosti za rat i da li bi Srbi, makar bili članovi SNSD-a, koji se još nisu oporavili od proteklog rata, bili spremni da idu u novi? Tim prije što Republika Srpska nije ugrožena odlukama visokih predstavnika ili organa BiH, nego od svojih nezajažljivih lidera, koji poput Dodika, maštaju da se otcijepe i od entiteta nasilu formiraju državu. I premda se u tom aranžmanu ističe da ništa neće biti s oružjem, teško je u to povjerovati, ali ono što bi Dodik eventualno mobilizirao i postrojio bila bi paravojna formacija koju bi Oružane snage BiH morale razoružati, a njihove osnivače i komandni kadar uhapsiti.

Da li bi u slučaju oružanog konflikta Republici Srpskoj priskočila u pomoć Vojska Republike Srbije? Premda iz Beograda ističu da je srpska vojska garant bezbjednosti Srba i u RS-u, usudio bih se reći da te pomoći ne bi bilo jer bi Srbija puno rizikovala da ratuje zbog nečije samovolje. Ni Vojska Jugoslavije u ljeto 1995. nije htjela da rizikuje, pa u toku hrvatske akcije Oluja nije pomogla krajiškim Srbima. Kasnije je obrazloženo da Generalštab VJ nije poslao pojačanje da brani te teritorije jer su vojnici Republike srpske krajine utekli kao zečevi.

Piše: Đuro Kozar (Oslobođenje)

Oglašavanje. Nastavite sa čitanjem ispod reklame.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...