Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kolumna

Kampanja prije kampanje

Samo su nedovoljno informisani ili neizlječivo naivni očekivali da će se stranke i beskrajna kolona pretendenata na ovogodišnjim opštim izborima pridržavati propisanog pravila – da predizborna kampanja počinje mjesec uoči izbora, dakle 2. septembra. Na to nas je, nezavisno od broja neinformisanih i naivnih, prošle sedmice podsjetio Transparency International BiH, saopštavajući podatke iz jednomjesečnog (julskog) monitoringa zbivanja na našoj javnoj (političkoj) sceni: uočeno je više od 690 primjera korištenja javnih resursa za promociju stranaka i kandidata i značajno povećanje javne potrošnje za, jasno je, poželjnu predizbornu “obradu” birača.

Pedantni TIBiH je ponudio bogat arsenal uglavnom neskrivenog dodvoravanja javnosti, nerijetko s otvorenim pozivom na glasanje baš za “tu i tu” stranku i njene kandidate, a sve uredno podržao sredstvima iz javnih fondova, dakle džepova svih nas. Zbiva se to uz očekivanje primjene OHR-ovih izmjena Izbornog zakona, kojima su pooštrene i represivne mjere prema prekršiocima propisa, a što će, uz ostale, posebno CIKBiH neposredno i promptno realizovati. Ipak, izgleda da oni koji su se svjesno oglušili o pravila radije prihvataju rizik od sankcija i kazni – ne samo novčanih – nego da zaostanu ili zakasne u odnosu na konkurenciju i one s kojima će se hvatati ukoštac na izborima.

Podaci TIBiH govore, uz ostalo, o tome da je na 76 odsto od 175 javnih događaja koje su pratili njegovi posmatrači, izvršena manje-više direktna promocija kandidata; da je za završetak 353 javna rada u posljednjem mjesecu utrošeno 429 miliona KM, što je za 20 miliona više nego prošle godine u ovo doba; da je, uz odluku Vlade Federacije o jednokratnih 100 KM za oko 380.000 penzionera s julskim penzijama, bilo još 138 slučajeva vanrednih i jednokratnih budžetskih isplata pojedinim kategorijama stanovništva, u ukupnom iznosu od 191 milion KM, među kojima je odluka Vlade TK-a o tome da se po 100 KM u masi od 3,5 miliona podijeli penzionerima, Vlade ZDK-a o dodjeli po 1.000 KM porodiljama u masi od 11 miliona KM, Vlade HNK-a o dodjeli po 100 KM nezaposlenima i o plaćanju zdravstvenog osiguranja vjerskim službenicima.

Poslije ovakvih i još mnogo sličnih podataka ne samo da je jasno to da izborna kampanja počinje mnogo prije propisanih rokova već i to da nije daleko od istine teza da ona, praktično, nikad ne prestaje. Tačnije: počinje onog dana kada se saopšte rezultati izbora i kada se krene s hvatanjem zaleta za naredne. Ipak, najsumornija strana tog dijela priče se odnosi na običaj (naviku) da se akteri ovog egzotičnog igrokaza sve manje ustežu od otvorenog nastupa i gdjekad očajničke borbe za biračku naklonost. Bez biranja sredstava… Čini se da će to ove godine biti još očiglednije, ali i još neizvjesnije i prljavije.

U to se gotovo svakodnevno uvjeravamo. Ilustrativan primjer za to je tekuće zatrčavanje za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. Uz to što će ovaj dio predizborne trke biti i dramatičan i neizvjestan, jasno je i to da dva glavna kandidata – Bakir Izetbegović i Denis Bećirović – ne pate ni od skromnosti, ni od pretjeranog pridržavanja popisa. Njihove ljetne turneje, koje uveliko traju usred godišnjeodmorske sezone, vrlo plastičan su dokaz teze o (ne)opravdano važnijoj trci za Predsjedništvo od one za parlamente, u kojima se, ne zaboravimo, ipak donose važnije i životnije odluke. Znaju to Izetbegović i Bećirović, pa su se odrekli odmora i krenuli u lov na birače. Špartaju uzduž i poprijeko – od Goražda, preko Hadžića, Bihaća, Jablanice, Livna, uključujući i prigodnu šetnju Baščaršijom – ne bi li se biračima prikazali kao obični ljudi iz naroda, kojima je, dakako, mjesto u Predsjedništvu.

Osim što samo jedan od njih može u predsjedničku fotelju Bošnjaka, što važi i za fotelje Hrvata (Hrvatice) i Srbina (Srpkinje), egzotici ljetnih predizbornih dana poseban obol daje to što se sve odvija pred očima onih koji bi trebalo da reaguju, primijene propise i odmjere sankcije. Pošavši od pretpostavke da su takvi (OHR, na primjer) trenutno na odmoru, a da ostali (CIK, prije svega) imaju prečih poslova u finalizaciji priprema izbora (juče je počelo štampanje izbornog materijala), kandidati na ovogodišnjim izborima su se, ponovimo, odlučili za kampanju prije kampanje i radije upustili u riskantno kockanje sa popisima, nego u hazard nemara i dopuštanja konkurenciji da bude brža, maštovitija, praktičnija i uspješnija. Sitnica u vidu preciznih propisa o tome kada se, na koji način i kojim parama može i smije provoditi kampanja – pri tome je, očito, nevažna, tisnuta u drugi plan i, u suštini, zanemarljiva u odnosu na konačan dobitak. Makar on bio i plod lova u mutnom.

Piše: Zlatko Dukić (Oslobođenje)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...