Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kolumna

Zašto je broj neženja u Vukovijama sve veći i veći?

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 13. oktobar 2017.  gregorijanske godine, odnosno 23. muharrem 1439. hidžretske godine.

Braćo, džemat Donje Vukovije, a i opština Kalesija susreću se sa brojnim problemima. Neki od tih problema ugrožavaju naše međuljudske odnose, neki ugrožavaju ekonomski napredak, a Boga mi neki ugrožavaju i naš opstanak na ovim prostorima. Jedan od takvih problema jeste ne sklapanje brakova. Statistički podaci sa naše opštine su porazni.  Prema popisu iz 2013., Kalesija ima 33053 stanovnika, od tog broja njih 6263 nikada nije bilo u braku.

Na pitanje: zašto je broj neženja u našim Vukovijama i  našoj Kalesiji sve veći i veći, postoji mnogo odgovora. Neki će izgovor naći u ekonomskoj situaciji, neki u roditeljima, neki u nedostatku “pravih” cura i momaka neki u onome i onome. Ali ključni razlog za ovako loše stanje, po ovom pitanju, u našim Vukovijama i našoj Kalesiji jeste nepoštivanje i nevjerovanje u riječi Allaha dž.š. i Njegovog Poslanika Muhammeda a.s.  Da je nevjerovanje Allahu i Poslaniku ključni razlog ovakvog stanja pokušat ću objasniti u nastavku hutbe.

Draga braćo, mnogobrojni su primjeri onih koji su bili siromašni, onih koji nisu imali posao, ali su nakon sklapanja braka sa čestitom osobom i u halal okolnostima hvala Bogu zaimali. Takvih primjera imamo i u Vukovijama. Lično sam savjetovao, a Boga mi i vjerovao, u riječi Uzvišenog Allaha dž.š.:

وَأَنكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ ۚ إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ ۗ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

“Udavajte neudate i ženite neoženjene i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (En-Nur, 32.)

Advertisement. Scroll to continue reading.

I Poslanika a.s.: „Ženite se, jer vam žene doista donose u kuće bereket (Nemojte se plašiti da zbog opskrbe ne stupite u brak).”

”Ko se oženi ženom radi imetka, Allah će mu povećati siromaštvo. Ko se oženi ženom radi porijekla, Allah će mu dati poniženje. Ali, ko se oženi ženom da bi sačuvao svoj pogled, zaštitio se od bluda i čuvao rodbinske veze, Allah će mu dati bereketa u ženi, kao što će i njoj dati bereketa u suprugu.”

Nakon ovakvih ohrabrujućih riječi i obećanja Allaha dž.š. i Njegovog Poslanika, zar može i jedan mladić ili djevojka koji za sebe kažu da vjeruju u Allaha i Njegova Poslanika, reći da je ekonomska situacija razlog njihovog ne stupanja u bračnu zajednicu.

Draga braćo, roditelj po islamskim propisima ima velika prava nad djetetom, i islam zapovijeda djeci da ispoštuju prava svojih roditelja. Neposlušnost njima se smatra velikim grijehom. Allah dž.š. kaže:

“Gospodar tvoj zapovijeda da samo Njemu robujete i da roditeljima dobrocinstvo cinite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh”! – i ne podvikni na njih i obracaj im se rijecima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: – Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!”(El-Isra, 23-24.)

Nažalost, na našim prostorima ova islamska načela pojedini roditelji pogrešno razumijevaju, zaboravljajući da roditeljska prava imaju granice koje je postavio islam.

Draga braćo, sve dok pojedinim roditeljima glavna preokupacija kod biranja snahe ili zeta bude, bogatsvo, porijeklo ili pasoš EU, a ne privrženost vjeri i ponašanje, znajte da će među nama vladati smutnja i nered u raznim oblicima, pa tako i u vidu nezainteresovanosti za brak.

Poslanik a.s. kaže: “Kada vam dođe neko ko želi da se oženi, a vi budete zadovoljni sa njegovom privrženošću vjeri i njegovim ponašanjem, oženite ga. Ako tako ne budete postupali zavladaće iskušenje, smutnja na zemlji i javni nered.”

Mnogi roditelji i njihova djeca gledajući u dunajlučke, a ne vjerske, kvalitete snahe ili zeta, zaborave na činjenicu da novi Mercedes košta 60.000 KM, stan od 100 kvadrata košta 300.000 KM, a obraz i čast neprocjenjivo.

Advertisement. Scroll to continue reading.

FRENSIS MARAH kaže: „Čast ti ne donosi odijelo kojim se zaodijevaš, nego prije svega um i čestitost srca.“

Njemačka poslovica kaže:„Gdje se čast kupuje novcem ona traje dok traje novac.“ Da je ova poslovica tačna najbolje nam pokazuje povećan broj razvoda. Jer dok je bilo para bilo je i ljubavi, kad nema para nema ljubavi.

Neki čovjek je upitao Hasana Basrija: „Moju kćerku prosi nekoliko mladića, pa za koga da je udam? On reče: -Udaj je za onoga koji se boji Allaha, jer takav, ako je zavoli on će joj iskazati poštovanje, a ako je prestane voliti, neće joj činiti nepravdu.“

Nakon ovakvih riječi Allahovog Poslanika a.s., zar postoji i jedan roditelj koji za sebe kaže da vjeruje u Allaha i Poslanika, a da je spreman uništiti pokušaj sklapanja braka i to samo radi dunjalučkih stvari.

Draga braćo, svi smo mi svjedoci toga da ništa nije kao nekad i da su prave moralne vrijednosti izgubile značaj. Stari i provjereni unutrašnji kvaliteti koji su prije krasili pojedinca danas su izgubili vrijednost. Više niti je djevojka djevojka, niti je momak momak. Zato često možemo čuti pitanje: Koga oženiti? Odgovor na ovo pitanje je dao Uzvišeni Allah dž.š., pa keže: Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna, osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima.“ (En-Nur, 3.)

Poslanik a.s. kaže:  “Ženu udaju četiri stvari: njen imetak, njeno porijeklo, njena ljepota i njena vjera, pa drži se one koja je vjernica. Teško tebi, (ako ne poslušaš ovaj savjet).”

Dragi brate, apsurd je tražiti poštenu i čestitu ženu, a ti prošao i sito i rašeto. Apsurd je otići u neki disko klub, u neku birtiju, gdje je alkohola i nemorala na tone, i tražiti poštenu i čestitu ženu. Apsurd je taržiti ženu bez mahane, jer Poslanik kaže: “Zaista je žena stvorena od rebra, i ako hoćeš to rebro da ispraviš, slomićeš ga, pa ophodi se prema njoj blago i živjećeš s njom lijepo.”

Pitao je jedan mladić mudraca : “Kako da nađem sebi ženu koja će biti poštena vrijedna čestita koja će me voljeti biti lijepe ćudi sa kojom ću uvijek biti rahat i sa kojom ću se lijepo slagati”, na što mu je mudrac odgovorio : “Treba da umreš. To što si opisao ima samo u džennetu, a to su hurije”

Dragi brate, možda si sada lijep, zdrav, imućan, imaš sve što ti je trenutno potrebno, ali znaj kako bude vrijeme odmicalo i starost dolazila, sve će to polahko nestajati i blijediti, na kaju ćeš ostati sam među četiri zida usamljen i ponižen. Allahov Poslanik kaže: „Cio ovaj svijet (život) je privremeno uživanje, a najbolji užitak (ovosvjetsko zadovoljstvo) je dobra i čestita žena.”

Advertisement. Scroll to continue reading.

Poslanik a.s. je  govorio: “Zbijte safove, poravnjajte ramena, popunite praznine, ne ostavite mjesta za šejtana, blago dotičite ruke svoje braće klanjača; ko sastavi saf, neka ga Allah sastavi sa Sobom, a ko prekine saf, neka ga Allah od Sebe odvoji!”

Džemat Vukovije Donje

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...