Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kalesijske Teme

Promocijom „Čuvarkuće“ u Kalesiji se ponovo dogodila knjiga

U prepunoj sali JU BKC-a “Alija Izetbegović”, u Kalesiji je, u srijedu, 24. maja, održana promocija knjige “Čuvarkuća” autora Tarika Đođića, direktora Al Jazeera Balkans. Osim autora, o knjizi su govorili i Abdulah Sidran, Goran Milić, Ademir Kenović i Adnan Rondić. U muzičkom  dijelu promocije nastupila je Tuzlanka Merima Džafić.

Bio je ovo veličanstven događaj. U Kalesiji se naprosto dogodila knjiga. Rijetkost je da promocija jedne knjiga okupi ovoliki broj posjetilaca. Bilo je i onih koji su cijelo vrijeme promocije prestajali.

Svojim kazivanjima Ademir Kenović, Goran Milić, Abdulah Sidran i Adnan Rondić oduševili su publiku.

Goran Milić je kazao da je Tarik Đođić u svojoj knjizi na vješt način slikao mentalitete ljudi, mentalitete pojedinaca, a ne kolektiva. Kenović i Sidran su kazali da je Đođić zahvaljujući fejsbuku na velika vrata ušao u književnost.

Do sada su promocije „Čuvarkuće“ održane u Sarajevu, Tešnju i Prnjavoru. Tarik Đođić bio je prezadovoljan kako je promocija protekla u Kalesiji.

– Ja sam imao tu sreću da neki relevantni ljudi koji nešto u bosanskohercegovačkoj književnosti znače, da me na neki način podstaknu i pohvale taj moj rad, a vjerujte kad počinjete, a počinjete u pedesetim, onda vam je to veliki podstrek. Među najvećim podstrekačima bili su Fahrudin Sinanović i Ozren Kebo koji su pohvalili to što pišem, kazao je Tarik Đođić.

Adnan Rondić je kazao da je najveći „krivac“ za promociju „Čuvarkuće“ u Kalesiji Fahrudin Sinanović, vršilac dužnosti direktora JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

– Ako je čuvarkuća, kako joj ime kazuje, cvijet, biljka, koja čuva kuću, onda je Kalesija bosanska čuvarkuća i onda s epo nekom logičnom slijedu događaja morala desiti promocija „Čuvarkuće“ u Kalesiji. To je jdna poveznica između Kalesije i „Čuvarkuć“. Druga poveznica je sam autor Traik Đođić, koji je iz Prnjavora, doduše onog kod Banjluke, a i mi imamo svoj Prnjavor.  Treće, u svojoj knjizi Đođić spominje Miralema Pjnaića, nešeg Kalesijca. I, na kraju, Traik Đođić je moje veliki prijatelj i zato smo danas ovdje, kazao je Fahrudin Sinanović, ponavljajući riječi novinara Fuada Halilovića, urednika „Ferala“, da je ova promocija, sa ovim imenima, događaj kojeg se ne bi postidjeli ni Sarajevo, ni Zagreb, ni Beograd.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kalesijski načelnik Sead Džafić poklonio je Tarku Đođiću umjetničku sliku Fikret Jahića Vršanina.

Kalesijci su pokazali veliko zanimanje za „Čuvarkuću“, čemu svjedoči i podatak da je autor Tarik Đođić dogo nakon promocije potpisivao knjige onima koji su kupili knjigu. Sav prihod od prodaje knjiga, kako je kazao Tarik Đođić, ide u humanitarne svrhe.

Promociju je pratio veliki broj medija i novinara.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...