KONTAKT
Početna Kalesijske Teme Promocijom „Čuvarkuće“ u Kalesiji se ponovo dogodila knjiga

Promocijom „Čuvarkuće“ u Kalesiji se ponovo dogodila knjiga

od apjanic

U prepunoj sali JU BKC-a “Alija Izetbegović”, u Kalesiji je, u srijedu, 24. maja, održana promocija knjige “Čuvarkuća” autora Tarika Đođića, direktora Al Jazeera Balkans. Osim autora, o knjizi su govorili i Abdulah Sidran, Goran Milić, Ademir Kenović i Adnan Rondić. U muzičkom  dijelu promocije nastupila je Tuzlanka Merima Džafić.

Bio je ovo veličanstven događaj. U Kalesiji se naprosto dogodila knjiga. Rijetkost je da promocija jedne knjiga okupi ovoliki broj posjetilaca. Bilo je i onih koji su cijelo vrijeme promocije prestajali.

Svojim kazivanjima Ademir Kenović, Goran Milić, Abdulah Sidran i Adnan Rondić oduševili su publiku.

Goran Milić je kazao da je Tarik Đođić u svojoj knjizi na vješt način slikao mentalitete ljudi, mentalitete pojedinaca, a ne kolektiva. Kenović i Sidran su kazali da je Đođić zahvaljujući fejsbuku na velika vrata ušao u književnost.

Do sada su promocije „Čuvarkuće“ održane u Sarajevu, Tešnju i Prnjavoru. Tarik Đođić bio je prezadovoljan kako je promocija protekla u Kalesiji.

– Ja sam imao tu sreću da neki relevantni ljudi koji nešto u bosanskohercegovačkoj književnosti znače, da me na neki način podstaknu i pohvale taj moj rad, a vjerujte kad počinjete, a počinjete u pedesetim, onda vam je to veliki podstrek. Među najvećim podstrekačima bili su Fahrudin Sinanović i Ozren Kebo koji su pohvalili to što pišem, kazao je Tarik Đođić.

Adnan Rondić je kazao da je najveći „krivac“ za promociju „Čuvarkuće“ u Kalesiji Fahrudin Sinanović, vršilac dužnosti direktora JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

– Ako je čuvarkuća, kako joj ime kazuje, cvijet, biljka, koja čuva kuću, onda je Kalesija bosanska čuvarkuća i onda s epo nekom logičnom slijedu događaja morala desiti promocija „Čuvarkuće“ u Kalesiji. To je jdna poveznica između Kalesije i „Čuvarkuć“. Druga poveznica je sam autor Traik Đođić, koji je iz Prnjavora, doduše onog kod Banjluke, a i mi imamo svoj Prnjavor.  Treće, u svojoj knjizi Đođić spominje Miralema Pjnaića, nešeg Kalesijca. I, na kraju, Traik Đođić je moje veliki prijatelj i zato smo danas ovdje, kazao je Fahrudin Sinanović, ponavljajući riječi novinara Fuada Halilovića, urednika „Ferala“, da je ova promocija, sa ovim imenima, događaj kojeg se ne bi postidjeli ni Sarajevo, ni Zagreb, ni Beograd.

Kalesijski načelnik Sead Džafić poklonio je Tarku Đođiću umjetničku sliku Fikret Jahića Vršanina.

Kalesijci su pokazali veliko zanimanje za „Čuvarkuću“, čemu svjedoči i podatak da je autor Tarik Đođić dogo nakon promocije potpisivao knjige onima koji su kupili knjigu. Sav prihod od prodaje knjiga, kako je kazao Tarik Đođić, ide u humanitarne svrhe.

Promociju je pratio veliki broj medija i novinara.

Možda vam se sviđa

Leave a Comment

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.