Connect with us

Hi, what are you looking for?

Najnovije

Novom opremom unaprijeđeno dijagnostikovanje i liječenje gastroenteroloških problema na UKC-u Tuzla

Već skoro 15 godina na Odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla nije nabavljen niti jedan aparat za dijagnostiku gastroenteroloških problema kod pacijenata. Sa novom opremom koja je predstavljena danas, ovaj Odjel značajno je unaprijeđen.

“Mi smo sada u stanju da pratimo sve svjetske vodiče i u stanju smo da sa ovim aparatima uvedemo najmanje 20 novih procedura. Nabavili smo dva endeskopska stuba, tri endoskopa za donju i gornju probavnu endoskopiju, te ERCP aparat. Ponosni smo na najviše na modernu elektro-hiruršku jedinicu argon plazma kolagulaciju koja će omogućiti jako puno procedura za naše pacijente” – istakao je Nermin Salkić, načelnik Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla.

Pored nabavke medicinske opreme organizovano je edukativno usavršavanje zdravstvenog kadra. Mladi doktori već su bili na edukaciji u Hrvatskoj, a krajem mjeseca okončat će je najvjerovatnije u Italiji, gdje će od svjetskih ljekara učiti o korištenju savremenih aparata iz oblasti digestivne endoskopije.

“Pojačali smo kako hardverski tako i softverski, a u zadnje vrijeme i kadrovski sa mladim ljekarima koji će u budućnosti biti ovo odjeljenje i maksimalno iskoristiti ovu opremu da se stanovništvu TK i šire ponudi mnogo brža, kvalitetnija i kompletnija dijagnostika i terapija što se tiče gastroenteroloških oboljenja. Naročito sam ponosan na ERCP aparat. Naši kadrovi su na edukaciji van zemlje započeli su je i na argon plazma kolagulaciji koja će pomoći na zbrinjavanju onkoloških bolesnika” – naglasio je Predrag Jovanović, šef Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla.

Nabavkom opreme za endoskopsku jedinicu zaokružena je jedna cjelina u obnavljanju opreme na Klinici za interne bolesti. Ovo je prvi korak u obnavljanju opreme, a osim što će s njom rad biti kvalitetniji i brži, pacijentima će biti omogućeno sigurnije zbrinjavanje, ali i ono što je najbitnije, da će im zdravstvena zaštita od najiskusnijih ljekara biti pružena upravo na Kliničkom centru.

“Siguran sam da sve ono što je bilo i odlazilo pacijenata van ove ustanove i van Kantona da će ljekari Odjela gastro-hepatologije uspjeti da završe na adekvatan i kvalitetan način i siguran sam da će zdravstvena zaštita svih pacijenata na području TK u najvećoj mjeri biti zadovoljena” – kazao je Alen Kamerić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Kamerić je istakao i da je u toku nabavka potrebne medicinske opreme i za druge klinike Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...